Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här kör Therese, 14 år, sitt livs första folkrace

Fyra debutanter varvar upp och väntar på att den röda startlampan ska slå om till grönt. Nu ska det avgöras vem som är snabbast för dagen.

Annons

Therese Beckman torkar nervöst av framrutan med en pappersnäsduk, varvar upp motorn och väntar på att den röda startlampan ska slå om till grönt. Hon ska slåss om segern i sin första folkracetävling.

Det är en brokig skara människor som samlats framför klubbhuset i Krokom. Svenska bilsport förbundet anordnar en utbildning för blivande folkraceförare och Krokoms motorklubb står för lokalen. Therese Beckman är en av de förväntansfulla.

– Jag växte upp på folkracebanan. Pappa Lennart kör och jag tycker det verkar spännande, säger hon.

Som junior får man ta folkracelicens året man fyller 15. Tjejer och killar tävlar tillsammans.

Vad är det som lockar med just folkrace?

– Man ligger på 6-7000 varv på tvåans växel. Det är väl det som är grejen, säger Krister Jakobsson som precis har skjutsat dottern Caroline till kursen.

– Det är stökigt och knixigt när folk buffar och ska förbi på banan. Men det är en fantastisk gemenskap.

Förutom en teoridel måste juniorerna även köra ett så kallat debutantrace för att visa att de klarar av att hantera bilen på banan. Therese Beckman har valt att köra sitt debutantrace på Offerdals motorstadion i samband med första deltävlingen i sponsorcupen.

– Hoppas det inte börjar regna när jag ska köra, säger Therese och tittar upp mot himlen.

Men regnet vräker ner och förvandlar Offerdals motorbana till en geggig sörja. Therese är 14 år och ska köra sitt livs första folkrace. En lerig och hal rallybana är inte precis vad hon hade önskat sig.

De två första heaten kör debutanterna en och en för att bekanta sig med bilen och banan. Det sista heatet däremot startar alla samtidigt.

– Jag är inte nervös men man vill ju ändå visa att man är tuff, säger Therese självsäkert.

Tillsammans med kompisen Hampus Sundberg, som också ska köra upp för sin licens idag, står hon och förbereder bilen i depån. Bensin ska fyllas på och motorn kollas. Hampus pappa Patrik får agera mekaniker mellan heaten. Bilarna är till att börja med inte i toppskick och får sedan en ganska oöm behandling ute på banan så det mekas ganska intensivt i depån.

Inför sista heatet ska de fyra debutanterna göra upp om vem som är snabbast för dagen. Therese är snabbast ut i starten och tar första kurvan men har för hög fart, får sladd och blir stående. Missnöjd tar hon sig i mål en bit ner i fältet.

– Det kändes bra men halt. Jag körde för snabbt in i första kurvan men jag gillar när det går snabbt.

Folkracelicensen är säkrad och Therese pustar ut i depån. Regnet har upphört och solen tittar fram.

Roffe Strömqvist kommer förbi och tar sig en titt på Therese bil, pekar på en buckla på bakluckan och utbrister:

– Nu är veckopengen indragen!