Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här krävs offensiv jobbpolitik

Jämtland är ett län med fantastiska möjligheter. Här finns människor med drivkraft och idéer, rika naturresurser och en offensiv framåtanda.

Självklart ska alla kunna bo och leva här, känna frihet, trygghet och framtidstro. Därför är det oerhört viktigt med jobben, företagandet, utbildning och ett riktigt aktivt kultur- och fritidsliv.

Hos oss är en offensiv jobbpolitik extra viktig, eftersom fler skulle bosätta sig här om jobben var fler.

Jobb och företagande är grunden för en fungerande välfärd. Genom att stärka länets och regionens attraktionskraft, förbättra kommunikationerna och vägarna, öka takten på bredbandsutbyggnaden och vara lyhörda för näringslivets och kulturens behov skapar vi också utrymme och skatteintäkter för välfärdens behov.

Bara så kan vi också få en trygg vardag med bra och solidarisk sjukvård som inte behöver bygga på privat ägande och vinstintressen.

Det här gör vi inte ensamma, utan för oss socialdemokrater är det viktigt att bjuda in samtliga som vill bidra till detta, så att vi tillsammans kan jobba för utveckling och framtidstro i vår region och vårt län.

Vi vill hitta snabba lösningar för våra nytillkomna länsinvånare oavsett var de kommer ifrån, som bättre tar till vara deras behov och kunskaper.

En snabbare matchningsprocess än det som arbetsförmedling och andra nu kan erbjuda. Från ny invånare till egenföretagare, anställd, innovatör, kulturarbetare på ett effektivare sätt.

Nyanländas kompetens innehåller säkerligen potential till 100-tals nya företag som vi vill medverka till.

Att våga satsa på kultur innebär också att det måste finnas utrymme och möjligheter. I vårt län ska vi inte säga nej till unga som vill satsa sin framtid på kulturellt arbete – hos oss ska det finnas kulturcoacher som redan tidigt stöttar unga under studier på väg mot en möjlig framtid som kulturarbetare i vårt län.

Vi vill medverka till att det offentliga bidrar till snabba innovationsprocesser och innovationsupphandlingar, så att en idé kan gå till verklig produkt eller tjänst snabbare och effektivare.

Områden som idrott är ett område, men i samarbete med MSSP och Mittuniversitetet kan detta göras ännu bättre och tydligare. Vi skulle kunna bli norra Europas mest spännande utvecklingsområde inom sport, friluftsliv och turism.

Inom miljöområdet ser vi potentialen kring utveckling av innovativa produkter och tjänster. Även här vill vi medverka till att regionen blir en stark miljöteknikregion genom bättre stöd till idéer och produkter.

Jämtland Härjedalen vill och kan. Nu behövs en politik som kan balansera stödet, lyfta idéerna samtidigt som den klarar av att fördela välfärdens viktigaste delar så som vården, skolan och omsorgen på ett solidariskt och rättvist sätt.

Ingen ska behöva fundera över om det är möjligt här hos oss och ingen ska, oavsett plånbok, behöva oroa sig över de viktigaste frågorna i välfärden.

Robert Uitto (S)

regionråd

Anna-Caren Sätherberg (S)

riksdagskandidat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel