Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Har länsstyrelsen tappat tron?

För oss i Jämtlands län handlar infrastruktur om livskvalitet och konkurrenskraft. Med en fungerande infrastruktur kan basnäringar som skog- och besöksnäring säkra sin marknad och behålla sin konkurrenskraft.

På så sätt skapas ökade förutsättningar för tillväxt och företagande i Jämtlands län, vilket är avgörande för att så många som möjligt skall bo och verka i vår underbara del av landet.

Alliansregeringen har gjort en fördelning där olika läns behov är utgångspunkten för en ny länsplan. Det är en välkommen förändring. En preliminär fördelning från ban- och vägverket, för investeringar i infrastruktur mellan 2010–2021 är lagd. I potten för länet har vi fått 477 miljoner vilket är en ökad tilldelning med 48 procent jämfört med tidigare plan.

Möjligheten finns dessutom att inför planperioden argumentera för en ökad tilldelning med upptill 25 procent. Det skulle kunna innebära totalt 600 miljoner för länet. Ansvaret att lyfta fram länets behov med underlag och argument gent emot trafikverken ligger hos Länsstyrelsen. Men där verkar det inte finnas någon tro på länets möjligheter.

Den andra delen av vägpengarna, den nationella planen, visar också på ett otillfredsställande arbetsresultat för Jämtlands län.

Förslaget från trafikverken är att Jämtlands län inte får med något projekt under de kommande tolv åren i den nationella planen. Det är ett misslyckande för länet och framförallt för länsstyrelsen. Det väcker många frågor kring hur arbetet mot trafikverken har skötts.

Signaler från flera håll har vittnat om att Jämtlands län varit passiva och därigenom inte nått framgång i sitt arbete. Redan i höstas deklarerade landshövdingen att vi inte skulle hoppas på för mycket då länet inte har några större genomfartsleder. Vi ställer oss frågan om det är den inställningen som präglat hela arbetet? Har det varit ambitionsnivån är utfallet inte förvånande.

Jämtlands län har stora behov och mycket att hämta igen när det gäller infrastrukturen runt om i hela länet. Det krävs nationella insatser kring både E45, E14, inlandsbanan och vindkraftsutbyggnaden. Men det kräver också ett engagemang och en målsättning där vi satsar på att bli vinnare, en målsättning länsstyrelsen verkar sakna.

För Centerpartiet i Jämtlands län:
Carina Zetterström, Jämtlands län & Östersund
Klas Hallman, Härjedalen,
Yngve Hamberg, Bräcke,
Dan-Olof Westberg, Berg,
Maria Söderberg Krokom,
Sigvard Backlund, Ragunda
Karin Stierna, Strömsund,
Eva Hellstrand, Åre,
Marianne Larm-Svensson, landstingsråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel