Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här lär sig publiken jämtska på trekvart

/
  • Här skriver språkexperten Bo Oscarsson upp alla jämtska uttalen på väderstrecket öst. Han kom fram till åtta olika uttal runt om i länet.
  • Det var välbesökt i Residensets trädgård när besökarna kom dit för att lära sig jämtska.
  • Publiken ställde flera frågor till Bo Oskarsson som han förklarade. ”Är det något jämtskt ord som spridits till andra delar av Sverige”, undrade en ur publiken. ”Jo, ett ord. Åma, som på jämtska är masken som sätts på fiskekroken”, svarade han.
  • Bo Oscarsson höll en blixtkurs i konversationsjamska i Residensets trädgård. ”Mitt favoritord är håttu”, förklarade han.

Är jämtska ett språk? Ja, hävdar språkexperten Bo Oscarsson, som gav en blixtkurs i konversationsjamska i Residensets trädgård.

Annons

Under Yran sker en rad olika arrangemang i Residensets trädgård. Under onsdagen var det dags för språkexperten Bo Oscarsson att ge en snabbkurs i jämtska eller jamska som han menar att det heter.

– Det är en snabbkurs för oss som verkligen behöver det, sa landshövdingen Britt Bohlin, som själv kommer från Dalsland, när on presenterade Bo Oscarsson.

Själv är jag född i Stockholm av en polsk mamma och en skånsk pappa och uppväxt i Strömsund. Jag har blivit hånad för min jämtska. Så det gällde att passa på att testa mitt uttal och mina ord med Bo Oscarsson. Resultatet finns på ÖP-tv på webben.

– Jag tycker att din jamtska låter bra, är Bo Oskarssons betyg.

Under föreläsningen som pågick i trekvart guidade han besökarna genom jämtskan. Han lärde ut grunderna i grammatiken och hur man skiljer på maskulina, feminina och neutrala ord. Han lärde ut hur olika uttal skiljer sig från olika delar av länet och tog exemplet med väderstrecket öst. Han radade upp olika uttal på ett ritblock.

– Se här, det är åtta olika uttal, sa han.

Sedan lärde ha ut flera olika viktiga ord som behövs i en konversation med en jämtlänning. Exempelvis kamfore som betyder plånbok, belen som betyder orka och stårsa som betyder tjej.

– Mitt favoritord är håttu. Det betyder att någon är glad, snäll, pigg... allt positivt som man kan säga om en person, säger Bo Oscarsson.

Britt Bohlin var efteråt imponerad.

– Det var spännande. Men svårt.

Annons