Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här måste Centern se upp

Det är inte ofta en moderat minister självmant skriver i en lantbrukstidning. I augusti gjorde dock handelsminister Ewa Björling ett undantag och skrev i Lantbrukets affärstidning, ATL, om de nyss inledda förhandlingarna om ett frihandelsavtal mellan EU och USA. "Detta kommer att gagna svenska företagare och således även svenska bönder" slog hon fast.

Hur mycket täckning handelsministern har för det påståendet är höljt i dunkel. Lantbrukare som var med inför EU-medlemskapet 1995 minns den bild av guld och gröna skogar som då målades upp: Nu skulle portarna öppnas för svensk livsmedelsexport.

Det blev precis tvärtom. Den bondeägda livsmedelsindustrin slogs ut och resterna hamnade i utländsk ägo. Ingen katastrof i sig kanske, men en bister påminnelse om vikten av att inte svälja budskap uppifrån med hull och hår.

Inte minst med tanke på den avgrund som skiljer USA:s animalieproduktion från vår egen är den slutsatsen än mer giltig nu än 1994. I förra veckan skrev brittiska the Guardian om en mekanism som finns i USA-initierade handelsavtal och som hittills inte nämnts alls. Det svåröversättliga uttrycket, "Investor-state dispute settlement" handlar om paneler med representanter från storföretag som enligt artikeln ges ett slags tolkningsföreträde vid konflikter och i förlängningen rätten att strunta i nationella lagstiftningar.

Frihandelsavtalet är ett grannlaga ämne för Centern. Många sympatisörer verksamma i de gröna näringarna lär ha förvånats över näringsminister Annie Lööfs resoluta stöd för den nuvarande minerallagstiftningen. Om partiet nu oreserverat ställer sig på barrikaderna sida vid sida med Ewa Björling ger man sig ut på djupt vatten.

SOL