Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här miljonsatsas det på ett slakteri

Renslakteriet vid Lossen rustas upp rejält och kapaciteten ökar. Flera miljoner kronor investeras i slakteriet som invigdes 1986.

– Det var på tiden, visserligen var slakteriet hypermodernt när det invigdes för snart 30 år sedan men nu var det dags för renovering och utbyggnad, säger Alf-Martin Fjellgren, Mittådalens sameby.

Det är Mittådalens sameby som äger slakteriet som dåvarande landshövding Sven Heugren invigde 1986. Slakteriet ligger på norra sidan av sjön Lossen och dryga fem mil från Mittådalen. Ett bra läge då det finns i renarnas egna vandringsstråk mot vinterbeteslanden.

Slaktsäsongen sträcker sig från oktober fram till februari då mellan 8 000 - 11 000 renar slaktas.

– Som mest har vi slaktat 500 renar på en dag, men problemet har varit kylrummet. Det har varit för litet och tidvis stoppat produktionen, säger slaktbossen Anders Hall.

Han tillhör de som varit med redan från starten och välkomnar renoveringen. Bland annat med ett nytt kylrum med plats för 600 renar.

– Dubbla ytan jämfört med tidigare, konstaterar Anders.

I slakteriet har Mittådalens sameby investerat runt 2,5 miljoner kronor.

Runt 15 man sysselsätts när säsongen drar i gång på allvar och tempot är högt. 50-55 renar i timmen passerar det "löpande bandet". Det tar alltså en minut att hämta in renen, slakta, dra av huden och hänga in kroppen i kylrummet.

Men den största skillnaden när renslakteriet nu nyöppnar är att hägnen för renarna har flyttats på norra sidan vägen. Orsaken till det är att Ljusnans vattenregleringsföretag utför dammsäkerhetshöjande åtgärder i den reglerade Lossensjön.

– Bland annat bygger vi ett nytt utskov. Åtgärderna gör att alla hägn för renarna har flyttats och den kostnaden står vi för, säger Jan-Olov Bergström vid Ljusnans vattenregleringsföretag.

Förutom hägn blev det också en 27 meter lång bro över vägen för att renarna ska ta sig till slakteriet.

– Troligen världens första renbro, säger Alf-Martin Fjellgren.