Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Har ÖP tappat bort demokratin?

Torsdagen 28 augusti kl 18:00 var Rättvis demokrati samt övriga partier inbjudna till ÖP:s valturné på restaurang Hörnet i Strömsund.

Upplägget under kvällen gick ut på att gynna S och M. Huvuddelen av sändningen var en gräddfil för Gudrun Hansson och Jan Olof Andersson.

Resten av politikerna, inklusive RD, fick 30 sekunder på sig att prata politik, därefter minimalt utrymme för andra frågor.

Om detta är ÖP:s syn på demokrati så är det beklagligt.

Under mandatperioden har ekonomin försämrats, vi har problem inom samtliga kärnverksamheter, höga sjukskrivningstal bland personalen, många arbetslösa och familjer och enskilda med svag ekonomi. Få företagsetableringar dåligt underhåll av vägar, VA och fastigheter.

Ingen av dessa frågor fanns det utrymme för. Hade vi fått reda på förutsättningarna för kvällen hade vi inte deltagit.

Hur kan det komma sig att ÖP hållit S och M om ryggen hela mandatperioden? Varför granskar ni inte kommunledningen objektivt?

Göran Edman (RD)

ÖP svarar direkt:

Göran Edman hade precis som alla andra partier 30 sekunder på sig för att rakt in i kameran ostört berätta för tittarna om det viktigaste i RD:s politik.

Han hade dessutom alla möjligheter att komma till tals mer under sändningen genom att begära ordet, vilket samtliga politiker fick information om i förväg.

ÖP:s valturné med direktsända kommundebatter är som vi ser det ett sätt att stärka den lokala politiska journalistiken. Medborgarna får möjlighet att se även sina närmaste lokala politiker debattera valets viktiga frågor.

Om enskilda partier väljer att avstå från den möjligheten att möta sina väljare är det bara att beklaga.

Att kommunalrådet och oppositionsrådet frågades ut mer ingående under sändningen beror helt enkelt på att de har en mer framträdande roll i kommunpolitiken. De fick därför stå på scen och direkt svara på frågor från programledaren.

Det var även kritiska frågor eftersom de behöver svara för vad de åstadkommit den senaste mandatperioden. Politikerna i panelen på golvet ställdes inte mot väggen på samma sätt.

Hans Lindeberg

chefredaktör ÖP

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel