Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Har Östersund råd att tacka nej till investeringar och nya jobb?

Östersund, mitt i Norrlands inland, har inga långa köer av investerare. Faktum är att Östersund har en svag position när det gäller att attrahera nationella investerare och byggherrar.

Dessvärre kommer vi först på plats 19 av 24 på listan av de "hetaste" eller intressantaste orterna att investera i, enligt NAI Svefa, en rikstäckande konsultkedja inom fastighetsvärdering och marknadsanalyser. Deras vd skriver att ambitionen är att sammanställningen ska inspirera till nya affärsuppslag.

Storsjö Strand har investerare, vilket till viss del beror på dess fantastiska läge, men framförallt för att det bland dem finns lokala anknytningar. Ingen av de byggherrar som har visat intresse för Storsjö Strand har gjort det utan att redan ha en lokal personanknytning som känner till projektets unika läge. Likadant är det med TK Development som vill investera cirka 200 miljoner kr för att utveckla handelsområdet Lillänge.

Investerare och företagare kräver långsiktiga spelregler från kommunen. Ett sådant exempel vår handelspolicy som säger att handeln ska utvecklas från Betongstationen och söderut längs Hagvägen. En majoritet bestående av Socialdemokrater och Centerpartiet står bakom handelspolicyn - trodde vi. Nu har centern ändrat sig och därmed vet inte investerare vad som gäller i Östersund.

Vi Socialdemokrater är ödmjuka och insiktsfulla i att det knappast finns något parti som kommer få en egen majoritet i kommunvalet i höst. Därmed kan beslutet kring investeringen i Lillänge och nya jobb i Östersund få andra och kanske långtgående konsekvenser som knappast gynnar vare sig centrumhandeln eller Östersund.

För att kunna utveckla både Östersund, och länets övriga kommuner, med fler jobb behöver vi attrahera både lokala, regionala och internationella aktörer.

Jag blir därför mycket bekymrad över vilka signaler vi politiker skickar ut till potentiella investerare!

En detaljplan kräver en mängd utredningar, för stora pengar, som riskerar slängda i sjön om inte ett projekt förverkligas. Hur ska de som nu tecknat avtal om markköp för att bygga bostäder på Storsjö Strand tänka? Hur säkra kan de vara på att de gör rätt i att fortsätta lägga tid och pengar för att förverkliga bostadsplaner som är viktiga för Östersund? Vad sprider det för bild till andra investerare?

Jag har självklart respekt för Miljöpartiets och Vänsterpartiets sedan länge tydliga hållning i handelsutvecklingen (jag har för övrigt uppfattat att vi är politiskt överens om att vi behöver få fler jobb, fler företag, fler bostäder och fler besökare till Östersund).

Men, jag hoppas att andra handelsvänliga partier tillsammans med oss ska hitta en lösning som gör det möjligt med investeringen på flera hundra miljoner kronor. Annars står vi Socialdemokrater ensamma om att säga Ja till denna investering med flera nya jobb i hela Östersund.

AnnSofie Andersson (S)

Kommunstyrelsens ordförande i Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel