Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här protesterar polisen i Östersund

Att polisen i dagarna stått parkerad utanför McDonalds på Stortorget har inte att göra med några förväntade kravaller. I stället är det en stilla demonstration mot polisernas löner.

Poliserna har en ingångslön på 21 300 kronor. Efter fyra år i yrket har en ordningspolis i Östersund 22 000 och efter åtta år kommer de upp i 24 000.

– Det vi vill få igenom är en lägsta lön på 25 000 kronor, säger Jimmy Evans, som vi träffade vid den parkerade polisbilen.

Varför väljer man då att visa sitt missnöje med lönen på det här sättet?

– Vi poliser har ingen strejkrätt, därför måste vi hitta ett annat sätt att markera vårt missnöje på, förklarar Evans.

Just det här med att parkera på en central och synlig plats är en gemensam aktion över hela landet. Det är så långt poliserna själva anser sig kunna gå utan att störa den polisiära verksamheten.

– Det viktiga att understryka är att vi inte maskar på något sätt. De larm som kommer åker vi på precis som vanligt. Möjligen blir den ordinarie patrulleringen lite mindre, förklarar Evans.

Poliserna i Jämtland är tillsammans med de från Västernorrland lägst avlönade i hela landet.

Finns det förhoppningar om en utjämning när polisen slås ihop i en ny myndighet?

– Nej, några tecken på det har vi inte sett, säger Evans.

I förhandlingarna sägs lönerna utgå från det ansvar som tjänsten innebär.

– Fast det ansvar som belönas är ju i praktiken bara personalansvar. Vi som jobbar på gatorna med våld och narkotika har ju ett annat slags ansvar. Vi gör husrannsakningar och frihetsberövanden. Dessutom har vi rätt att använda våld när vi bedömer att det är motiverat. Det är väldigt stora ingrepp hos allmänheten.

– Ingen kan väl neka till att det här innebär ett stort ansvar, men uppenbarligen är det inte något som vi kan tillgodoräkna oss i löneförhandlingarna.

Den dåliga löneutvecklingen för ordningspoliserna ute på fältet innebär att man inte gärna stannar kvar på det jobbet. Ordningspoliserna söker till andra tjänster inne i polishuset eller så slutar de helt enkelt i yrket.

– Det här är en utveckling som inte är bra. Vi behöver äldre och erfarna poliser ute på fältet, men i dag finns det knappt några sådana, säger Jimmy Evans