Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här ska Bergs första friskola ligga

Till hösten får Berg sin första friskola. Kövra Byskola blir namnet och är tänkt att bli en injektion för hela bygden. Just nu pågår förberedelserna inför starten.

Snön faller men det är vårlig optimism i luften när eldsjälarna bakom friskolan berättar om sitt skolprojekt.

– Det stora föräldraengagemang som funnits vid den här skolan är självklart en del av styrkan bakom vårt beslut att starta friskolan. Jag hoppas att det engagemanget nu kan utvecklas ytterligare, säger Håkan Olsson.

Han ingår i bolaget Kövra Byskola AB som bildats för övertagandet av skolan.

Inom kort ska en komplett styrelse utses som tillsammans med en rektor som rekryteras till skolan ska dra upp riktlinjerna för verksamheten.

Och någon brist på elever finns det inte. Elevantalet väntas redan till år 2012 öka från dagens 27 till 43.

I övertagandet av skolan ingår även förskolan som finns på samma skolgård.

– När alla formella beslut äI många år har Kövra skola haft ett nedläggningshot vilande över sig. När skolan fanns med på den nedläggningslista som presenterades i den kritiserade skolutredningen i fjol, föddes planerna på en friskola.

Mattias Wiknér, som själv har barn både i förskolan och skolan, anser att byskolorna har sin givna plats.

– En skola måste finnas där barnen finns. Det här är dessutom en skola som på alla sätt fungerat mycket bra under åren. Det ska kommunen ha all heder av, men att då lägga ned den känns helt fel, säger han.

Friskolan ska få en egen profil: hälsa, kultur och lärande.

Hur den profilen ska synas i själva undervisningen blir en uppgift för skolans nya rektor och de lärare som ska anställas inför hösten.

En av Bergs kommuns tidigare skolpolitiker finns också med i hjärntrusten bakom friskolan. Per-Erik Wåglin var för några mandatperioder sedan ordförande i dåvarande barn- och utbildningsnämnden.

– Jag hoppas vår friskola ska ge ringar på vattnet. De mindre skolorna i kommunen behövs.

Per-Erik Wåglin är mycket kritisk till hur skolfrågan i Berg skötts under det senaste året.

– Skolutredningen var en katastrof. Det är också mycket illa när politikerna försöker köra över invånarna. Vad kommunen nu behöver är en långsiktig och tydlig skolpolitik. Den saknas tyvärr i dag. Det var dock klokt att man nu i sista stund stoppat nedläggningen av byskolorna, säger han.