Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här ska det bli agilityhall

Sedan i vintras har Johanna Berg gått i tankar att öppna en hall för bland annat hundträning. Nu börjar planerna bli verklighet.

– I januari får jag nycklarna och i februari satsar jag på att ha invigningen.

Det säger Johanna Berg när hon visar upp lokalen som vid det laget ska ha tömts på nuvarande innehåll. Då slår hon upp portarna till vad som kommer att bli länets första stora inomhushall för hundträning.

– Det kommer att bli en träningshall för hundar främst, men givetvis går det även att ha aktiviteter med till exempel katter och kaniner också, säger Johanna.

Hon menar att liknande hallar finns i storstäderna och på vissa andra håll, men ännu ingen i Jämtlands län. När Johanna, bland annat genom sociala medier, berättade om sina planer fick hon genast ett stort gensvar. Hon är övertygad om att det finns en marknad.

– Ja, folk har hört av sig och har redan bokat hyrtider och även bokat stående tider. Jag tror att det finns ett stort behov av en sådan här hall. Inte minst för träning av jakthundar.

Hon och hennes sambo har själva sex hundar. De bor alla i Ocksjö, vilket ligger drygt tre mil från Gällö. Johanna kommer ursprungligen från Stockholm, och flyttade till länet för 4 år sedan.

– Det är svårt att få rutin i träningen här under vintertid, och här i länet har vi dessutom många inom agility och lydnad som tävlar på SM-nivå.

I den totalt 1 100 kvadratmeter stora lokalen kommer en träningsyta på cirka 650 kvadratmeter att finnas. Lokalen kommer även att utrustas med spegelväggar, liknande de som är vanliga i ridhus. Golvet kommer att förses med en speciell gummimatta och dessutom ska agilityhinder finnas tillgängliga.

Som om inte det vore nog ska grupprum inredas för kurser, föreläsningar och seminarier.

– Meningen är att det ska bli en samlingsplats för hundsporter. Det har stadigt byggts upp ett växande intresse för det under många år i länet.

För att skapa möjlighet till allsidig träning kommer det även finnas löpband och pool för hundar.

– Jag undrar ibland vad jag gett mig in på, säger Johanna apropå investeringskostnader, och fortsätter:

– Jag tar lån, söker stipendier, ska skapa ett projekt genom länsstyrelsen och även söka glesbygdsstöd för att kunna lösa det. Det kommer kosta kring en miljon kronor.

Själva lokalen hyr hon, även om ägarna hade förordat att hon skulle köpa den.

Johanna har själv mångårig erfarenhet som instruktör och håller i kurser. Mest har arbetet rört jakthundar på senaste tiden.

– Jag har jobbat med hundar hela livet, berättar hon.

Parallellt med detta projekt pluggar Johanna för närvarande till beteendevetare på Mittuniversitetet i Östersund, och hon är sedan tidigare etolog – alltså läran om djurs beteende.