Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här ska patienter och anhöriga få information och stöd

På tisdag invigs Föreningspunkten på Östersunds sjukhus. Där ska patienter och anhöriga kunna få information och stöd av organisationer som har anknytning till hälso- och sjukvården.

– När man själv eller en närstående drabbas av sjukdom står man inför en ny situation i livet. Genom att få kontakt med någon av de ideella organisationerna kan den nya vardagssituationen underlättas, säger Ann-Marie Johansson (S), ordförande i landstingsstyrelsens etiska utskott, i ett pressmeddelande.

Det etiska utskottet har, tillsammans med föreningarna, arbetat för att förverkliga Föreningspunkten, som kommer att vara inrymd på sjukhusets entréplan. Där kommer ideella organisationer att tillhandahålla information och även kunna ha representanter på plats. Dit kan patienter och anhöriga komma för att få stöd.

– Det kan till exempel handla om att få kunskap om och delta i olika aktiviteter som föreningarna ordnar. Det kan påverka hälsan på ett positivt sätt, både för den som drabbats av sjukdom och den som är anhörig, säger Ann-Marie Johansson.

De ideella organisationerna har bildat en paraplyförening, där också landstinget är medlem, som planerar att arrangera informationsdagar och kunskapsseminarier inom olika ämnen. I pressmeddelandet framgår att Föreningspunkten inte innebär någon merkostnad för landstinget. Verksamheten invigs av landstingsrådet, Harriet Jorderud (S), klockan 11.30.