Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här skapas bollkänsla till musik

– ARE YOU READY!!??
När Opes flickor tränar går det med musik.

Snabba rörelser med skosulorna får bollen att rulla i sidled, först åt höger, sedan åt vänster. Och så tvärtom. Sedan framåt, bakåt och åt sidan.
Allt går i takt till musiken, som ljuder ur högtalarna i Torvalla sporthall.
Det är vacker fotbollsmusik. Varje ton, varje steg, varje liten touch med foten skapar bollkänsla.


Det är en helt vanlig träningskväll med Opes 95:or under tränarna Tomas Holm och Tomas Eliasson och de kör fotbollsworkout. Det kommer ursprungligen från England och är det absolut senaste inom fotbollsträning.
I Sverige börjar alltfler klubbar ta det till sig. Och i Jämtland är Ope IF en av föregångarna.
Det var tränarna Jimmy Anjevall och Magnus Backman som en gång började, och nu sprids det till lag efter lag.
Tomas Holm säger:
– Det här är ett bra sätt att öva upp bollkontroll och bollbehandling. Vi försöker få in det i kroppen hos spelarna och att köra workout gör att de blir bekväma med bollen och förhoppningsvis får vi nytta av det under sommarens spel också.
Övningarna körs i 70 sekunder med 20 sekunders vila och därefter byter de till en ny övning. De främsta flickorna ser ut att ha kommit långt i sin utveckling och de gör allt i svit utan att tappa bollen allt för ofta.


De flesta svettas enormt under övningarna.
– Det är jättejobbigt, men också väldigt roligt säger de i en drickapaus.
– Man får bra kondis och samtidigt blir man bra på att behandla bollen.
– Ja, samtidigt som det är konditionsträning blir det mycket boll. Under den timme vi kör workout blir det ungefär hundra bolltouch i minuten, säger Tomas Holm.
De berättar också att de som kört ett tag nu börjar få upp snabbheten rejält och de bästa blir riktigt, riktigt duktiga.
– Jag ser ju hur de utvecklas för varje pass.
Lars Olsen är ledare för ett ungt pojklag som är med flickorna den här kvällen. De kör nu för första gången och Lars sköter ljudanläggningen.


– Jag tycker det här är jättebra. Tänk om man hade fått gnugga på så här med bollen själv när man var liten. Då hade man fått en bättre bollkänsla. När vi höll på var det väl mer löppass utomhus, säger han.
Och så fortsätter passet.
– ARE YOU READY!!??
Några har redan fått in takten medan andra fortfarande söker, stannar upp, tittar på andra, lär sig och går vidare.
Det krävs mod, svett och toner för att skapa bollkänsla.