Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här skapas intresse för kultur

Den här veckan är det Skapande skola i Dvärsätt. Eleverna målar, skapar med lera, gör animerade filmer, slöjdar, spelar drama, lagar renskavspanna, ägnar sig åt friluftsliv och mycket annat.

– Eleverna cirkulerar runt på elva stationer. Allt kommer att dokumenteras. Det ska mynna ut i en utställning i Krokomshallen 28 maj.

– Och då kommer den unga samiska sångerskan Sofia Jannok att stå på scenen, säger textilläraren Bibbi Widengren.

Regeringen har valt att fokusera satsningen på elever i årskurserna 7–9. Det beror på att efterfrågan på mer kulturaktiviteter är stor i denna åldersgrupp. Men skolan saknar ofta tillräckliga resurser att möta behoven.

Variationen i hur pengarna kan användas är stor, men ska utgå från lokala förutsättningar och behov.

– Dvärsätts skola har fått 30‑000 kronor till denna satsning, säger läraren Cornelia Matthias som inspirerade elever till fortsatta äventyr i konstens värld.

Marianne Persson från Jiingevaerie lärde elever att baka säckbröd, ett hållbart matbröd, och att laga renskav. Och Stefan Ek, Filmpool Jämtland, visade hur man gör animerad film.

I Skapande skola-projektet i Krokoms kommun ingår även Ås skola och Cederbergskolan i Föllinge.