Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här skapas intresse för kultur

Den här veckan är det Skapande skola i Dvärsätt. Eleverna målar, skapar med lera, gör animerade filmer, slöjdar, spelar drama, lagar renskavspanna, ägnar sig åt friluftsliv och mycket annat.

Annons

– Eleverna cirkulerar runt på elva stationer. Allt kommer att dokumenteras. Det ska mynna ut i en utställning i Krokomshallen 28 maj.

– Och då kommer den unga samiska sångerskan Sofia Jannok att stå på scenen, säger textilläraren Bibbi Widengren.

Regeringen har valt att fokusera satsningen på elever i årskurserna 7–9. Det beror på att efterfrågan på mer kulturaktiviteter är stor i denna åldersgrupp. Men skolan saknar ofta tillräckliga resurser att möta behoven.

Variationen i hur pengarna kan användas är stor, men ska utgå från lokala förutsättningar och behov.

– Dvärsätts skola har fått 30‑000 kronor till denna satsning, säger läraren Cornelia Matthias som inspirerade elever till fortsatta äventyr i konstens värld.

Marianne Persson från Jiingevaerie lärde elever att baka säckbröd, ett hållbart matbröd, och att laga renskav. Och Stefan Ek, Filmpool Jämtland, visade hur man gör animerad film.

I Skapande skola-projektet i Krokoms kommun ingår även Ås skola och Cederbergskolan i Föllinge.