Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här skrev man på redan för en månad sen

IF Metall har öppnat för lokala avtal om inkomstsänkning och arbetstidsförkortning. På Jonsson & Paulsson skrev parterna under ett avtal för en månad sedan.

Annons

I måndags undertecknade IF Metall och arbetsgivarna en överenskommelse som kan rädda jobben inom industrin.

Överenskommelsen, som ska gälla i tre månader, öppnar för lokala avtal. Enligt TT ger överenskommelsen arbetsgivare och lokala fackklubbar möjlighet att komma överens om arbetstidsförkortningar och inkomstsänkningar för 135 000 arbetstagare i Sverige.

Det parterna kan komma överens om är ett slags permitteringsavtal där arbetsgivaren, i stället för att varsla om uppsägning, byter kortare arbetstid och utbildning mot lägre lön

På företaget Jonsson & Paulsson i Östersund kom arbetsgivaren och de lokala fackklubbarna överens om ett liknande avtal för över en månad sedan.

Enligt Håkan Björklund, Metalls klubbordförande på företaget, har samtliga fackklubbar – Metall, Unionen, Ledarna och Ingenjörsförbundet – skrivit under det lokala avtalet.

Och reaktionerna från IF Metalls medlemmar var blandade.

– De flesta har varit för medan en del tyckt att det är åt helvete. Jag tycker att det är solidariskt och vi slipper skicka ut någon till arbetslöshet, säger han.

Är ni föregångare till överenskommelsen på central nivå?

– Det vet jag inte. Först var det ett motstånd från centralt håll, säger Håkan Björklund.

Överenskommelsen mellan arbetsgivaren och fackklubbarna gäller under februari, mars och april.

– Från och med 1 maj är allt som vanligt igen, säger Håkan Björklund.

I går meddelades att IF Metalls a-kassa höjer arbetslöshetsavgiften från dagens 125 kronor till 300 kronor. Den nya avgiften gäller från och med 1 maj.