Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här startar deras matresa i norr

Carin Brobacke gillar mat och hennes man Kent är en hejare på att laga den. I helgen ingår de i ett pionjärsällskap från Östersund som ska testa nästa steg för länets matkultur – en tre dagar lång matresa på ömse sidor gränsen.

I morse samlades en liten grupp lokala matentusiaster, allmänt nyfikna samt en australiensisk ost- och matjournalist, för att äta frukost tillsammans i Östersund. Där fick de helgens uppdrag av arrangören; att köpa choklad, ost, ägg och korv på vägen till Jorm där resans första middag serveras i kväll.

– Jag trodde vi skulle på restaurang, men det kanske är vi som ska laga maten, log Kent Brobacke.

Han har nyligen gått in i den jämtländska matakademin, ivrigt påhejad av sin fru Carin.

Bakgrunden till pionjärresan norrut är EU-projektet Vaajma som omfattar länets norra delar och deras grannar i väst. En skräddarsydd matresa med uppehåll för inköp, gemensam matlagning och information under resans gång ska testas. Målet är att resan ska kunna säljas på resemässor i Europa av Visit Sweden och Visit Norway. Där kommer Vaajma-resan att konkurrera med Hurtigrutten och andra traditionstyngda resmål.

Manne Mosten som är resans guide, förklarar det med att mathantverket kommit långt i länet men inte försäljningen. Helst bör man väva in musik, konst och naturupplevelser i det som han kallar "paktering".

– Vi tror på turistmålet där det finns kust och hav också. Man skulle kunna resa i sex dagar och ha två av dem på hurtigrutten, säger han.

Sydneybaserade matjournalisten Carli Ratcliff var inte svårflirtad i alla fall. Hon har nyligen varit på en ostresa i länet och bara hunnit hem och vänt. Nu kommer hon att få äta mat gjord i kokgrop i Jorm innan hon flyger vidare till nästa uppdrag - matmässa i Hongkong.

Fast det där med kokgrop visste hon inte under fredagens frukost.

– Det är hemligt än så länge. De ska få hämta maten ur gropen och sedan berätta för oss andra om produkterna de köpt längs vägen. Äggen är till frukosten i morgon, viskar Manne Mosten innan hela sällskapet rullade iväg sina cabinväskor mot den väntande bussen.

– Det ser ut som om vi ska vara borta en månad, säger Carin Brobacke.