Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här startar deras matresa i norr

Carin Brobacke gillar mat och hennes man Kent är en hejare på att laga den. I helgen ingår de i ett pionjärsällskap från Östersund som ska testa nästa steg för länets matkultur – en tre dagar lång matresa på ömse sidor gränsen.

Annons

I morse samlades en liten grupp lokala matentusiaster, allmänt nyfikna samt en australiensisk ost- och matjournalist, för att äta frukost tillsammans i Östersund. Där fick de helgens uppdrag av arrangören; att köpa choklad, ost, ägg och korv på vägen till Jorm där resans första middag serveras i kväll.

– Jag trodde vi skulle på restaurang, men det kanske är vi som ska laga maten, log Kent Brobacke.

Han har nyligen gått in i den jämtländska matakademin, ivrigt påhejad av sin fru Carin.

Bakgrunden till pionjärresan norrut är EU-projektet Vaajma som omfattar länets norra delar och deras grannar i väst. En skräddarsydd matresa med uppehåll för inköp, gemensam matlagning och information under resans gång ska testas. Målet är att resan ska kunna säljas på resemässor i Europa av Visit Sweden och Visit Norway. Där kommer Vaajma-resan att konkurrera med Hurtigrutten och andra traditionstyngda resmål.

Manne Mosten som är resans guide, förklarar det med att mathantverket kommit långt i länet men inte försäljningen. Helst bör man väva in musik, konst och naturupplevelser i det som han kallar "paktering".

– Vi tror på turistmålet där det finns kust och hav också. Man skulle kunna resa i sex dagar och ha två av dem på hurtigrutten, säger han.

Sydneybaserade matjournalisten Carli Ratcliff var inte svårflirtad i alla fall. Hon har nyligen varit på en ostresa i länet och bara hunnit hem och vänt. Nu kommer hon att få äta mat gjord i kokgrop i Jorm innan hon flyger vidare till nästa uppdrag - matmässa i Hongkong.

Fast det där med kokgrop visste hon inte under fredagens frukost.

– Det är hemligt än så länge. De ska få hämta maten ur gropen och sedan berätta för oss andra om produkterna de köpt längs vägen. Äggen är till frukosten i morgon, viskar Manne Mosten innan hela sällskapet rullade iväg sina cabinväskor mot den väntande bussen.

– Det ser ut som om vi ska vara borta en månad, säger Carin Brobacke.