Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här testar de för coronaspridning i länet – åker hem till personer som kan ha smittats: ”Bättre att göra det på det här viset”

 
Corona: Sjukvården
Visa alla artiklar

Region Jämtland Härjedalens beredskapsåtgärder för coronaviruset fortsätter. Nu har man bestämt sig för att åka ut till de som kan ha smittats, för att minimera risken för spridning. På torsdagen gjorde de sitt första hembesök.

– Vi har gjort andra provtagningar inne på mottagningen. Men vi tänker att det här är ett bättre sätt att lösa det på, säger Jessica Nääs, verksamhetschef på infektionskliniken, som själv var med ut när det första hembesöket gjordes under torsdagen. Detta tillsammans med undersköterskan Lars Månsson, och i full skyddsmundering.

– Det är inte alltid man kan ta sig på ett säkert sätt till sjukhuset utan att träffa en massa folk, så det är bättre att göra det på det här viset, fortsätter Jessica Nääs.

Själva provet går till så att man svabbar från näsan och ner i svalget. Proverna skickas sedan till Stockholm för analys. Regionen jobbar med att kunna göra egna analyser, men allt är inte klart än. Provsvar tar ungefär ett dygn att leverera.

Jessica Nääs skickar med en uppmaning till de personer som har vistats i områden där coronaviruset fått fäste. Det är att kolla sig om man känner av luftvägssymtom, feber eller hosta. Jämtlands län har ännu inte haft några fall av coronaviruset.

Läs även: Internationell konferens om krisberedskap i Östersund hotas av coronaviruset – riskerar ställas in: ”Vi måste leva som vi lär”

På Folkhälsomyndighetens hemsida nämns följande områden där smittospridningen är känd: Provinsen Hubei i Kina, de italienska provinserna Lombardiet, Piemonte, Emilia-Romagna och Veneto, Iran och Sydkorea.

– Det är bra om man har varit i de här områdena och man känner att man har luftvägssymtom, att man kontaktar 1177. Det är de som kan hjälpa en att avgöra om man är i behov av provtagning eller inte, säger Jessica Nääs.

Om ett svar kommer tillbaka positivt så agerar sjukvården direkt. Då bestämmer infektionsbakjouren på sjukhuset vad som ska hända, om personen måste läggas in på sjukhuset eller på annat sätt tas om hand.

Läget känns inte allvarligt än, säger Jessica Nääs. Men eftersom mycket fortfarande är ovisst kring viruset så vidtas flera försiktighetsåtgärder.

– Det är därför vi måste skydda oss såhär. För säkerhets skull, så att inte vi också blir sjuka.

Fakta coronavirus, covid-19

Smittar genom så kallad droppsmitta, det vill säga mänsklig kontakt, hostningar och nysningar.

Det pågår ingen allmän smittspridning i Sverige, uppger Folkhälsomyndigheten.

Symtomen är luftvägssymtom, feber och hosta. De flesta blir inte allvarligt sjuka men ett antal fall av svårare symtom har rapporterats, liksom dödsfall. Inkubationstiden för coronavirus är 2–14 dagar.

Det finns i nuläget inget specifikt läkemedel mot covid-19. Behandling som ges vid svårare sjukdom är inriktad på att stödja funktionen hos lungor och eventuellt andra påverkade organ.

Internationella studier av olika typer av läkemedelsbehandlingar pågår och forskning sker kring utveckling av ett vaccin.

Jämtlands län har ännu inte haft några fall av Coronaviruset.

(Fakta: Folkhälsomyndigheten)