Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här tog säsongen slut för Jämtland

Stundtals var det det bästa vi sett på hela säsongen.
Ändå tog det slut för Jämtland Basket i Sporthallen på fredagkvällen ... efter ännu en tokdramatisk förlängnings­rysare.
– Det är så små marginaler, så otroligt små ... jag tycker att killarna förtjänade att få en femte och avgörande match, säger Mathias Eckhoff efter 88–96.

Jämtland avslutade i går säsongen – och trots att det blev förlust törs vi säga att de gjorde det på bästa sätt.

För vad annat ska man säga när de för andra gången på en vecka pressade landets kanske bästa lag till en förlängning i sporthallen. Och vägen fram till den innehöll några riktiga guldkorn.

Första perioden var helt briljant, det bästa vi sett i tegeltempelt sedan ligan startade i oktober. Anförda av Tommy Johnson, som satte fyra treor på fyra minuter, tryckte man i enorma 30 poäng på de första tio minuterna.

Och defensiven var lika fantastisk den, 16 poäng av Norrköping är inte mycket. Noll poäng av kvartetten Fred Drains, Dee Ayuba, Pedro Cipriano och Joseph McNaull är synnerligen imponerande.

var Jämtlands svagaste där man tappade hela sitt försprång – och det var en oväntad gäst som klev in och vände matchen. Norrköping hade inför fredagens match i stort sett använt samma åtta högklassiga killar – nu klev nummer nio, Anton Saks, in och förändrade matchbilden.

– Vi hade några killar som var riktigt trötta, så jag bestämde redan kvällen innan att Anton skulle få spela mycket ... och det var han som blev skillnaden den här gången, säger Norrköpings Kelly Grant.

19-åringen inledde med att missa två straffar men jobbade sedan ihop till tio poäng i den andra perioden med sitt smidiga, smarta spel.

i halvtid klev Jämtland åter ut och kopplade greppet om storfavoriterna – även nu med Tommy Johnson som motor.

Nio poängs övertag inför sista skulle dock inte räcka. Norrköping fick totalstopp på hemmalaget som inte gjorde ett spelmål på sju minuter.

– Här skulle jag kanske ha roterat in killarna från bänken lite mer, funderar Mathias Eckhoff efter matchen.

– Men jag tyckte att vi hade hittat en uppställning som spelade riktigt bra försvar, och jag kände att det var på det sättet vi skulle ha chansen att slå dem ... men kanske var det fel.

Kanske det ... men vem vet.

Jämtlands fina försvar (som höll Norrköping på helt okej 19 pinnar i sista ronden) i kombination med ännu en helt fantastisk avslutande trea av Andrew Mitchell räckte i alla fall till en förlängning. Där hade dock Norrköping klart mest energi och kunde mala sönder ett Jämtland med två (Tyrone Levett, Luka Marolt) utfoulade spelare.

Efteråt var besvikelsen stor.

– lagets lysande stjärna som gjort en fantastisk säsong med ett ännu vassare slutspel – summerade det hela så här:

– Det suger alltid att förlora, men har man tagit ut sig helt, lämnat allt man hade där ute på planen då har man i alla fall gjort det man ska.

Eckhoff:

– Det är så mycket man känner men sammantaget handlar det om en jättestor besvikelse.

Norrköpings Kelly Grant hade väldigt mycket positivt att säga om Jämtland efter matchen:

– De har styrt det mesta i den här matchserien, de har haft ledningen i 80 procent av tiden. Jag tycker att Jämtlands prestation i de här matcherna gör dem till ett av de tre-fyra bästa lagen i ligan.

Bättre tröst för supportrarna gav Mitchell i sin framtidsvision för Jämtland:

– Rent utvecklingsmässigt har det här varit ett av mina bästa år på länge, nu hoppas jag bara att klubben kan förlänga kontraktet med coachen så fort som möjligt.

– Det känns som det här laget bara är en stor spelare ifrån att vinna ett SM-guld.

(30–16, 13–27, 24–15, 10–19, 11–19)

Kvarstfinal 4 i bäst av 5

Jämtland: Tommy Johnson 24, Andrew Mitchell 17, Luka Marolt 16, Tyrone Levett 15, Stefan Hellgren 9, Joakim Eriksson 4, Egal Saleman 3. Norrköping: Joakim Kjellbom 22, Kenneth Grant 22, George Gervin 16, Anton Saks 15, Fred Drains 9, Andrew Pleick 8, Oladapo Ayuba 2, Joseph McNaull 2.

Publik: 1 238.

Norrköping vidare med 3–1 i matcher.

Jämtland: 44,7 % (Luka Marolt 6/8)

Norrköping: 59,1 % (Saks 7/8)

Jämtland: 38,7 % (Hellgren 2/3, Johnson 5/10)

Norrköping: 22,7 % (Pleick 2/3)

Jämtland: 69,2 % (Mitchell 5/6)

Norrköping: 82,1 % (Gervin 8/8, Grant 5/5)

Jämtland: 39 (Mitchell, Johnson, Eriksson 7)

Norrköping: 45 (Kjellbom 11)

Speltid Jämtland: Mitchell 45.00, Johnson 41.53, Eriksson 32.33, Hellgren 39.37, Säwström 3.43, Marolt 16.15, Odada 1.10, Levett 33.00, Saleman 11.49.

Den tidigare så kritiserade spelaren har under hela slutspelet varit mycket duktigt – i den sista matchen var han briljant. Med fyra raka treor i matchöppning och totalt 24 poäng var han lagets vassaste i det offensiva spelet. Och defensivt var han minst lika viktig – undrar just hur många offensiva fouls den killen drog på sig. En underbar insats i 42 minuter.

I den tredje perioden såg Jämtland ut som vinnare och frustrationen spred sig allt mer i Norrköping. Grinigast av alla blev Pedro Cipriano och efter att ha dragit på sig en offensiv foul brast det helt och hållet för amerikanen som sparkade på en liggande Tommy Johnson. Domsultet blev två fouls ... man undrar vad som behövs för att bli diskvalificerad?

– Tyrone har varit förkyld i nästan varenda match i kvartsfinalen, Jocke har haft så ont så han knappt kunnat gå ... killarna har kämpat otroligt bra.

Mathias Eckhoff