Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Har tvingats betala hundratals kronor i straffavgift

Jag har jobbat i restaurangbranschen i nästan hela mitt yrkesverksamma liv, ungefär 16 år. Jag älskar branschen. Den är fylld av fina människor och bra kamrater. Vi förtjänar så mycket bra.

Men vi kommer inte att få det bättre så länge Alliansen och arbetsgivarsidan har den makt de har idag. Medan de skriker om sänkt moms och arbetsgivaravgift går vi och väntar på fasta jobb, drägliga löner och en arbetsmiljö som går att jobba i.

De senaste åren har jag och mina tvingats betala hundratals kronor i straffavgift på A-kassan varje månad för att regeringen bestämde sig för att vi själva - vi som arbetar i branschen - skulle bära ansvar för att branschen har hög arbetslöshet. Som att det är vi som väljer att vara arbetslösa och inte arbetsgivarna som väljer att aldrig anställa oss på riktiga fasta anställningar. Under tiden vi har betalat och fått se många kamrater tvingas lämna fack eller A-kassa när den ekonomiska bördan blev för tung har arbetsgivarna frodats. De har fått en momssänkning och en sänkning av arbetsgivaravgiften för majoriteten av alla anställda i branschen. De har håvat in många många miljarder kronor på detta.

Vi har ett fackförbund, Hotell- och restaurangfacket, som kämpar för att vi ska få det bättre. Men samtidigt har vår bransch blivit en lekstuga för klåfingriga politiker. Alliansen och SD låter det regna pengar över våra arbetsgivare. MP har varit med och lagstiftat om att arbetskraftsinvandrare inte behöver ha samma rättigheter som andra.

Och vi då? Vi har inte blivit fler tillsvidareanställda. Heltiderna har inte ökat. Antalet otrygga anställningar uppgår nu till nästan hälften av alla anställningar i branschen.

Tack men nej tack till mer av den usla politiken.

Vi förtjänar bättre. Jag vet många fackligt aktiva som ställer upp i val i år för både (S) och (V). Det är ganska självklart. Vi kan inte ha det så här längre. Vi kommer inte få det bättre om vi inte byter till en regering som faktiskt bryr sig om oss som arbetar också.

Receptionist-Jenny​

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel