Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här växte en av Amerikas rikaste män upp

Från mitten av 1800-talet och början av 1900 levde en familj i ett litet timrat hus. En av sönerna i familjen kom att bli en av Amerikas då rikaste män. I söndags var det öppet hus i det återuppbyggda och restaurerade huset.

Erik O. Lindblom var en av sönerna i familjen, totalt var de 5 barn, varav 2 dog. Erik läste till skräddare i Linsell, och emigrerade sedan till Amerika. Väl där hittade han en guldåder, och blev en mycket förmögen man, ja en av Amerikas rikaste. Pappan i huset, Olof, avled i början av 1900-talet, och dödsfallet utreddes till en början som misstänkt mord. Det visade sig senare att pappan hade dött av ålderdom.

På lördagen fyllde Gudrun Khan från Lofsdalen 80 år, och hon passade på att fira det i och utanför Lindblomshuset, eller "Fjöse" som det kallades förr. Faktum är att hennes farmor arbetade åt familjen Lindblom, och var den som hittade den döde Olof i huset den där morgonen för över hundra år sedan.

– 2007 stod huset nere på byn, men för ett par år sedan fick vi tomten av Katarina Bäckman. När vi skulle flytta upp det hit blev det problem, huset rasade ihop.

De har haft en timmerkurs via ABF under juli 2010 som pågick under fem dagar, och sedan har återuppbyggnaden vilat lite. 2011 i oktober, december sattes dörren och fönstren in på huset, men det är först på senare tid som projektet har satt i gång ordentligt, många ideella krafter har slitit för att huset i originalskick.

Gudrun berättar att bland annat Hans Ersa har varit en drivande kraft i projektet, och Arne Sandström.

Det är fortfarande några saker de ska fixa med huset, men i stort sett står det nu färdigt, med originalinredning. En spilta finns även i huset, eftersom de tog hand om djur inomhus. En vackert målad tvåvåningssäng står i ett hörn, och en spinnrock står i ett annat.

På söndagens öppna hus så underhöll även trubaduren Stefan Ström och det serverades mat. Lindblomshuset levde upp igen, och man kunde nästan känna närvaron av den strävsamma 1900-talsfamiljen mellan de rustika väggarna i huset.