Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här vill de starta flyktingboende

Firma Tea Widéen och Aros Energideklarationer AB har skickat in anbud till Migrationsverket, eftersom de är intresserade av att starta tillfälliga boenden för asylsökande i Jämtlands län, och även på andra håll i Sverige.

På anbudshandlingarna som Firma Tea Widéen skickat till Migrationsverket står Tea och Björn Widéen som kontaktpersoner. När ÖP ringer ett mobilnummer som är listat på Tea Widéen svarar en Pia Karlsson, som presenterar sig som Teas dotter.

På anbudshandlingarna från den andra aktören, Aros Energideklarationer AB, står faktiskt en Pia Karlsson som kontaktperson.

Är det du som är den Pia Karlsson?

– Nej, det är inte jag.

Hur kan det komma sig att ni råkar ha samma namn?

– Det kan jag inte svara på, jag vet inte vad Aros Energideklarationer är och förstår inte vad du pratar om, säger Pia Karlsson.

Björn Widéen är listad som kontaktperson för Firma Tea Widéen. ÖP förklarar att vi tittar närmare på anbuden för asylboenden i Jämtlands län.

– Vi pratar ingenting om det där, säger Björn Widéen.

Men kommer ni att starta något boende?

– Jag vill inte uttala mig till någon tidning, säger han.

Senare kommer det ett mejl från Tea Widéen som bland annat handlar om Brinkeboda i Mörsil och det gamla elevhemmet i Bräcke. I mejlet står det att "vi har haft och har tillgång till anläggningarna sedan innan anbudsingivning". Men det förnekas av ägarna till fastigheterna.

På anbuden från Aros Energideklarationer AB till Migrationsverket står – förutom kvinnan vid namn Pia Karlsson – Peter Schmidt som kontaktperson.

– Det gäller inte längre, säger han när ÖP ringer upp.

– Det är inte jag som är kontaktperson. Du ska ringa Michael Sterner, han är styrelseordförande i Aros, säger Peter Schmidt.

ÖP söker Michael Sterner på flera telefonnummer vid flera tillfällen, utan framgång. Men via mejl får vi kontakt.

Bolaget skickade bland annat in ett anbud till Migrationsverket gällande Björknäsgården i Bräcke, trots att de inte hade tillgång till fastigheten.

På frågan om hur det kom sig svarar Michael Sterner:

"Anledningen var att vi hade ett avtal om hyra som ägaren sedan ville omförhandla. Diskussionerna är inte avslutade och vi kan därför inte kommentera det vidare."

Men att diskussionerna fortfarande pågår med Aros stämmer inte, enligt gårdens ägare Agnieszka Krynicka.

Firma Tea Widéen har skickat in anbud om asylboende gällande ett gammalt äldreboende i Gäddede samt ett före detta elevhem i Bräcke kommun. De har däremot inte hört av sig till ägarna om att få hyra eller köpa. Det har dock Aros Energideklarationer gjort.

På frågan om det finns någon koppling eller något samarbete mellan Firma Tea Widéen och Aros Energideklarationer AB svarar Michael Sterner nej.

Fakta/Asylboendeaktörerna

Tea Widéen Fastigheter (Firma Tea Widéen) registrerades sista juli 2013. Det var efter att man skickat in anbud till Migrationsverket.

Aros Energideklarationer AB registrerades 2008. Nyligen tog Aros över misskötta lägenheter i Tobo, lägenheter som Hem & hyra och Uppdrag granskning rapporterat om.