Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här vill Östersundshem bygga nytt

På den här parkeringsplatsen i centrala Östersund vill Östersundshem bygga ett flerfamiljshus. Men dagens p-platser sätter stopp för byggstart.

Tord Andnor, styrelseordförande i Östersundshem, har länge kämpat för att få till ett hus på tomten. Ett hus som kan vara allt från tre till åtta våningar högt och som skulle inrymma mestadels små lägenheter.

– Antalet våningar i huset blir mer av en planfråga för kommunen. Vi har faktiskt redan option på tomten sen 20 år tillbaka, men ännu har inget skett, säger Andnor lite uppgivet.

Problemet är hur antalet p-platser som försvinner i och med husbygget ska lösas.

– Östersunds kommun beslutade för 20 år sedan att ge en markanvisning till dåvarande stiftelsen Östersundsbostäder. Men sen har inget hänt. I princip kan vi byggstarta redan i morgon. Jag önskar att någon av alla de handlingskraftiga inom Östersund kommun nu ska kunna ge oss ett tillstånd., säger Andnor lite syrligt.

Haken är alltså hur frågan kring P-platserna ska lösas. Och där handlar det mycket om vilken så kallade p-norm som kommunen vill följa. I dag ligger enligt Andnor normen inom Östersunds kommun på 1.4 vilket betyder att om det byggs 100 lägenheter ska där också finnas 140 p-platser.

– Det blir mycket dyrt att iordningsställa så många p-platser. Jag tycker att kommunen borde kunna ändra den normen. Umeå har exempelvis sänkt normen till 0,5 för att möjliggöra bostadsbyggande i centrala stan, säger Andnor som har tre konkreta förslag till vad kommunen skulle kunna göra för att få till stånd en byggstart.

– Sänk p-normen, använd pengar ur den parkeringsfond som finns i kommunen. Och sen kanske även kommunen skulle kunna tillskjuta några kronor för att skapa fler p-platser, säger Andnor förhoppningsfullt.