Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här vill Pigge Werkelin bygga 80 nya bostäder i Duved

Gotlandsentreprenören, Pigge Werkelin, vill bygga 70-80 nya permanentbostäder på Duveds campingområde.
– Vi vill sätta spaden i jorden så fort som möjligt, säger Jonas Henning, projektledare för projekt Drömhus i Duved.

– Vi har ansökt om att få ändra detaljplanen för att skapa ett område för permanentboende. Så tanken är att det ska bli en typ av villa- eller parhusområde. Inriktningen är permanentboende men det går inte alltid att styra, fortsätter Jonas Henning.

– Men vi tror att läget och området som sådant med skolan och fotbollsplanen och allting är ett förträffligt område för småbarnsfamiljer att bo i.

Werkelins intresse för campingområdet är inte nytt. Redan för drygt sex år sedan fanns det långtgående planer på att bygga semesterbostäder via konceptet Drömstugan på det markområde som i dag inrymmer Duveds lokala camping, CampDuved. Men projektet Drömstugan hamnade i Åre och Åre Strand i stället och campingen i Duved blev kvar.

Ordförande i Åre kommunstyrelse om nya bostäder i Duved: "Kör på"

Nu är det alltså omtag på gång och det är permanentboende som gäller. Duveds campingområde ägs av Åre kommun men fastigheten är sedan drygt 10 år tillbaka upplåten via ett så kallad tomträttsavtal. Tomträttsavtalet har redan köpts upp av Werkelin och Drömhus i Duved AB. Säljare var campingbolaget CampDuved i Åre AB.

Enligt Jonas Henning, tidigare moderat kommunalråd i Åre och projektledare för Drömhus i Duved, kan det bli snabb projektstart.

– Vi vill få klart det här så fort som möjligt men det hänger till stor del på tjänstemän och politiker hos Åre kommun. Först och främst så måste vi få ett planbesked.

– Det finns ett gammalt planbesked på Drömstugor men både vi, politikerna och tjänstemännen är ganska eniga om att det här är en bättre lösning, säger han,

Henning ser i dag att projektet kan inrymma mellan 70 till 80 nya bostäder.

– Vi ska försöka bygga så tätt som möjligt, säger han.

Finns det idéer kring utformning redan nu?

– Det ska nu utredas i detaljplanen så det blir en sak mellan bolaget och tjänstemännen på kommunkontoret.

– Jag kan tänka mig likande utformning med de hus som i dag finns på området Kyrklägdan. Mest troligt är det att det blir bostadsrätter.

Campingen försvinner om ert projekt bli av?

– Ja, så är det.

– Rent spontat kan man väl säga att den campingen som ligger i Såå kommer att få bättre beläggning.

Oklart vad som händer med Duveds camping på lång sikt – Ägaren: "Jag fortsätter att driva campingen"

Läs mer om Åre/Duved:

Skistar vill bygga ny restaurang i Åre

Rekordartat bokningsläge för Skistar och de erbjuds anläggning i Österrike

250 nya bostäder på gång i Åre

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner ÖP:s nya app här, till Iphone eller till Android !