Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härbärget i Östersund stängs efter hot

Under onsdagen beslutade Svenska kyrkan att temporärt stänga härbärget för EU-migranter i Östersund. Anledningen är att det finns ett hot om att bränna ner byggnaden.
– Det är tragiskt att vi ska behöva hantera det på det här sättet men människors säkerhet måste komma först, säger kyrkoherde Börje Viklander.

Annons

Enligt vad ÖP erfar hänger hotbilden ihop med gruppbråket vid Ica Kvantum i måndags samt den misstänkta misshandeln i Kyrkparken i tisdags. I båda fallen rör det sig om EU-migranter som är här för att tigga pengar. Totalt fyra personer sitter anhållna misstänkta för misshandel, olaga hot och grov misshandel.

Under onsdagen beslutade Svenska kyrkan i Östersund att temporärt stänga härbärget. Personalen har uppfattat det som att det finns hot om att bränna ner huset.

– Då är det uppenbart att vi inte kan ha folk boende där, säger Börje Viklander.

Östersunds kommun stödjer verksamheten ekonomiskt. Anders Edvinsson, socialdemokratiskt kommunalråd, säger att han står bakom beslutet och att han har meddelat de övriga gruppledarna samt kommundirektören. Under onsdagskvällen besökte han boendet och pratade med några av EU-migranterna på plats.

– De respekterar beslutet men tycker att det är tråkigt.

Själv tycker Anders Edvinsson att hela situationen är beklaglig. På Facebook har han kommenterat händelsen på följande vis:

"Ett redan utsatt folk hamnar tyvärr i konflikt med varandra i sin desperata jakt på "smulor från de rikas bord"."

Boendet stängs från och med torsdag morgon. På måndag ska Svenska kyrkan ha ett nytt möte för att utvärdera situationen.

Se också:

Två män misstänks för misshandel i Kyrkparken

Efter gruppbråket utanför Kvantum – två fortsatt anhållna

Flera personer i bråk utanför Ica Kvantum

Annons