Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hård debatt om handel i Lillänge

Som väntat blev det en jämn kamp när framtiden för betongstationen vid Lillänge avgjordes på måndagen.
Bägge sidor anklagar nu varandra för att förhala allt.

Bakgrunden till den stora politiska konflikten i Östersund är känd. Politikerna har tidigare varit eniga om att sätta i gång en process för handel på dagens betongstation i Lillänge. 8000 kvadratmeter säljyta var det ursprungligen tänkt.

Men innan jobbet kom i gång med nya detaljplanen lanserades förslaget att tillåta köplador på dubbelt så stor yta. Exploatören fick annars inte sin affär att gå ihop.

Och det är här processen inte längre går som på räls.

På måndagen röstade miljö- och samhällsnämnden om att låta detaljplanen på den stora handelsytan gå ut på granskning. Ett steg innan den ska klubbas i kommunfullmäktige.

Det blev lång debatt och votering.

Socialdemokraterna röstade ja. De fick med sig en av två centerpartister och miljöpartisten. Mona Modin Tjulin (S), ordförande i nämnden menar att det inte fanns något alternativ att rösta på som innebar att man sa nej till mer handel.

– Jocke Ekroths förslag var bara en förhalning, ett vakuum. Vi tar ansvar på ett korrekt sätt. Nu sprids det ett rykte i Sverige om att i Östersund där fattas beslut av demokratiska organ som man sedan inte vet hur det blir. Oavsett vad man vill är det viktigt att man talar om det för den som ansöker om exploatering.

Jocke Ekroth (M) var alltså den som kom med motförslaget. Att avslå förslaget till detaljplan. Han menar att han visst var tydlig med att det innebar den ursprungliga tanken; hälften så stor handelsyta.

– Vi hade begärt återremiss förra gången och så kommer planen tillbaka precis likadan, utan att besvara ett antal frågor som vi hade ställt om trafikmiljön, kollektivtrafiken, Mosippans dagis och Lillsjön. Det är förfärligt. Det är förhalning.

– Det är tjänstefel att skicka den här planen till kommunfullmäktige. Vi vill inte ha handel på de här villkoren och med de här konsekvenserna. Det handlar bara om att exploatören TK Development måste minska sina vinstmarginaler. Jag tycker inte att skattebetalarna ska behöva stå för deras vinstmarginaler.

Enligt Jocke Ekroth har samtliga ledamöter i nämnden blivit uppringda av representanter för den danska firman som "är ute på en charmoffensiv" i motsträviga Östersund.

– Vi vill bara att det ska vara rättvisa villkor mellan olika exploatörer. Det borde sossarna kunna ställa upp på.

Mona Modin Tjulin kallar det moderata förslaget för "ett fördröjningsalternativ som inte tar ansvar för resten". Jocke Ekroth kontrar med att han såg det som ett ja till 8 000 kvadrat. Inte mer.

Till slut röstade sex med Mona och fem med Jocke. De som ville ha avslag var centerpartisten Per Eriksson och Lennart Ledin (FP), samt Inger Jansson (V) och Sven Ringvall (M).

Nu ställs planen ut, allmänheten får tycka till. Exploatörens planer om att också få tillgång till skogstomten som ägs av kommunen ingår inte i detta paket. Det är oklart om fullmäktige hinner ta ställning till betongstationens framtid i maj.