Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hård konkurrens om uppdrag i regionstyrelsen

Om Socialdemokraterna vinner valet till regionfullmäktige kommer Ann-Marie Johansson med all sannolikhet att bli länets mest inflytelserika politiker. Däremot kan det bli kamp om en annan hög post.

Ann-Marie Johansson, 58, från Konäs, är den Socialdemokratiska valberedningens förslag till att bli ordförande för regionstyrelsen om partiet vinner valet, titeln blir antagligen regionråd. Regionstyrelsen är den politiska församling som kommer att ersätta landstingsstyrelsen när länet bildar region från och med 1 januari nästa år. I dag är hon ledamot i landstingsstyrelsen med ansvar för primärvårdsfrågor och hon beskrivs av de S-politiker som ÖP talat med som erfaren, ambitiös och kunnig i framför allt landstingsfrågor med tonvikt på hälso- och sjukvård.

Som vice ordförande i regionstyrelsen har valberedningen föreslagit Anders Frimert, som i dag är ordförande i kommunfullmäktige i Ragunda. Han kommer att få konkurrens eftersom både Marie Nordén, riksdagsledamot, och Bengt Bergqvist, ledamot i landstingsstyrelsen och ordförande i personalpolitiska utskottet, utmanar som motkandidater.

Det kommer att bli en sluten omröstning som avgör vem som blir partiets kandidat till vice ordförandeposten i regionstyrelsen. De 143 ombuden lägger sin röst på en av de tre kandidaterna och om en av dem får över 50 procent av rösterna är saken klar. Om ingen når upp till den nivån blir det ytterligare en omröstning mellan de två kandidater som fått flest röster.

Margareta Winberg, Anton Hammar och Robert Uitto verkar givna som kandidater till några av de andra framträdande uppdragen (se faktaruta).

På lördag eftermiddag räknar de flesta med att Socialdemokraterna är klara med listorna och förslagen till samtliga uppdrag. Därefter blir rollerna tydligare och kandidaterna kommer successivt att skruva upp intensiteten i valrörelsen.

---------------------------

Valberedningens förslag

Valberedningen hos Socialdemokraterna i Jämtlands län har lagt förslag på kandidater till olika uppdrag:

• Ordförande i regionstyrelsen: Ann-Marie Johansson, 58 år, Konäs.

• Vice ordförande i regionstyrelsen: Anders Frimert, 41 år, Ragunda.

• Ordförande i regionfullmäktige: Margareta Winberg, 67 år, Östersund.

• Vice ordförande i regionfullmäktige: Anton Hammar, 22 år, Östersund.

• Ordförande i regionutvecklingsnämnden: Robert Uitto, 49 år, Frösön.