Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hård kritik mot förslag om höjd skatt på diesel

Regeringens klimatproposition är en ren krigsförklaring, anser LRF:s förbundsordförande Lars-Göran Pettersson. Länets LRF-bas Sven-Erik Hammar, Funäsdalen, håller med.
– Ett dråpslag mot länets bönder, säger han.

Klimatpropositionen, vars innehåll presenterads på DN Debatt på tisdagen, befaras leda till fortsatt utslagning bland landets bönder.

– Det här slår både mot produktionen och mot satsningen på förnyelsebar energi. Skattetrycket ökar mot jordbruket och för skogsbruket blir det dyrare att få ut energiråvaran ur skogen, säger Sven-Erik Hammar, LRF:s t.f. länsordförande.

Enligt förslaget kommer bland annat energiskatten på diesel att höjas med 40 öre litern. Höjningen förslås i två steg. 20 öre från 1 januari 2011 och ytterligare 20 öre från 1 januari 2013.

– För en bonde med en nettoinkomst på 300 000 kronor ökar skatten med 25 000 kronor. Vilken annan yrkesgrupp drabbas av så kraftig skatteökning. Här går regeringen på kollisionskurs med den gröna näringen, säger Sven-Erik Hammar.

– Utan tvekan kommer det här att leda till att flera av länets bönder tvingas sluta. Sådana här signaler från regeringen försvårar också ett generationsskifte i bondeledet. Ingen vill ta över eller starta nytt när lönsamheten ständigt försämras.

Och då inte bara för jordbruksnäringen.

– Det paradoxala är ju att det här förslaget också direkt motverkar allas ambitioner att satsa på förnyelsebar energi genom att transporterna blir dyrare. Då förvärras klimathotet i stället. Propositionen är ett stort feltänk, säger han.

Sven-Erik Hammar befarar också att många skogsentreprenörer, som redan i dag har det tufft, kommer att få det ännu tuffare om en högre dieselskatt införs.

– Det här blir bakläxa. Det här får du och de övriga i regeringen göra om, säger Sven-Erik Hammar.