Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hård kritik mot kommunalrådet

Envälde, maktfullkomlighet och en ekonomi som blöder. Det socialdemokratiska styret i Bräcke, med kommunalrådet Sven-Åke Draxten i spetsen, får hård kritik i årets valrörelse. Nu höjs röster för ett regimskifte. Och det är kvinnorna som utmanar det röda styret

– Ingen har vågat sticka ut tidigare. Men det måste någon göra. Dessutom har vi alla en skyldighet att kliva fram när vi tycker något är fel. Och det tycker jag. Bräcke kommun behöver en ny ledning. Socialdemokraterna skulle må bra av att hamna i opposition och visa lite ödmjukhet, säger Theresa Flatmo (C), kvinnlig företagare från Kälarne.

Hon är ny i politiken och står nu som andra namn på valsedeln för Centerpartiet.

– Jag vill bo kvar i kommunen och ser det som min plikt att arbeta för att kunna göra det. Vi behöver en företagsvänligare kommun som kan utvecklas.

Hennes kritik riktar sig även mot den, som hon ser det, tysta oppositionen i Bräcke.

– Socialdemokraterna har placerat oppositionen i knät och låtit dem tro att de fått vara med och bestämma. Det utvecklar inte kommunen, anser hon.

Både Theresa Flatmo och partikollegan Ingrid Kjellsson bedriver i år egna krysskampanjer och delar båda kritiken mot den sittande s-ledningen som sedan förra valet har egen majoritet.

Som ÖP tidigare berättat ordnade Inger Kjellsson nyligen ett eget "Rädda Bräcke-möte" där budskapet var att Socialdemokraterna i Bräcke haft sin chans men försuttit den.

– Nu ser vi ett förfall, anser Ingrid Kjellsson och vill att Centerpartiet tar över rodret.

I den valrörelse som i år är hårdare i tonen än tidigare gånger står den utpekade "envåldshärskaren" Sven-Åke Draxten till synes ganska oberörd av kritiken.

– Att retoriken hårdnar i en valrörelse får man ta. Ska man driva en liten kommun som Bräcke är samförståndslösningar viktiga. Man måste acceptera att alla inte tycker lika, men att nå enighet är bättre än att slösa tid på stridigheter, resonerar han.

Påståenden om envälde och maktfullkomlighet tillbakavisar han med bestämdhet.

– Det köper jag inte! Vi kör aldrig över någon bara för att ett förslag kommer från ett annat parti. Men jag ser det positivt att vi kan vara eniga i så många frågor som möjligt, säger han.

En minskad befolkning och en hårt pressade ekonomi är problem som alla politiker i Bräcke, oavsett färg, måste vara beredda att tackla under den kommande mandatperioden.

Att Bräcke gick 70 miljoner kronor back i fjol och sedan 2007 urholkat det egna kapitalet med drygt 136 miljoner kronor har fått kommunens revisorer att reagera starkt.

– Vi känner stor oro, skriver de i sin rapport över fjolårets bokslut.

Sven-Åke Draxten förklarar det stora underskottet med att man skrivit ned värdet på sina fastigheter, men medger att man har ett tufft arbete framför sig med att stärka kommunens ekonomi.

– Vi har jobbat länge med att rensa upp ekonomin och ska nu jobba vidare med att förbättra den. Det räknar jag med att vi ska klara utan att skära i någon av våra kärnverksamheter. Vi ska jobba effektivare och billigare.

Men som socialdemokratisk kommunpolitiker har han en brasklapp.

– Blir det inget regeringsskifte i Sverige efter valet kommer vi att få det tufft. Då kan vi inte utesluta kännbara neddragningar, säger han.

För att klara ekonomin i det korta perspektivet har Bräcke höjt kommunalskatten till den näst högsta i landet.

Inte roligt, men nödvändigt, enligt kommunalrådet.

Till de nya utmaningarna hör alltså inte bara kommunens ekonomi utan även att öka inflyttningen. Under mandatperioden har kommunen minskat sin befolkning med drygt 200 personer.

– Men lika viktigt som att öka inflyttningen är det att få få folk som redan bor här att stanna kvar. Därför måste vi fortsätta satsa på kultur, fritid och service. Vi ska därför inte minska anslagen till kultur och fritid. Jag lovar också att arbeta för att kulturskolan ska bli avgiftsfri, säger Sven-Åke Draxten.

Under mandatperioden har skolorna i kommunen varit en het fråga. Mörka moln har vilat både över högstadiet i Kälarne och skolan i Pilgrimstad.

– Jag lovar att högstadiet ska vara kvar så länge man från skolans sida anser sig kunna klara det. För Pilgrimstad vågar jag inte lämna något fribrev. Den skolans framtid utreds vidare, är Draxtens besked i dag.

I många rapporter och jämförelser målas Bräcke ofta ut som dålig kommun att bo i.

Den allra sämsta enligt tidningen Fokus.

– Den bilden känner vi inte igen. Vi har en bra kommun som vi vill göra ännu bättre. Vi som bor här tycker det är den allra bästa, kontrar Sven-Åke Draxten.

Theresa Flatmo reagerar också på nidbilden av Bräcke.

– Vi måste bli bättre på att marknadsföra kommunen. Men kommunen behöver en ledning som förstår sig på landsbygdsutveckling. Det saknas också en riktig utvecklingsstrategi, menar hon.

Trots alla nidbilder, delade meningar och ekonomiska problem tycker sig Sven-Åke Draxten se ett framtidsljus – den planerade skidtunneln i Gällö. Där är kommunen beredd att satsa 9 miljoner kronor om projektet blir av.

– Tunneln skulle bli ett otroligt lyft för kommunen. Besöksnäringen skulle få ett uppsving som skulle ge många ringar på vattnet i form av både nya jobb och inflyttning, tror Sven-Åke Draxten som hoppas på en byggstart redan nästa år så fort totalfinansieringen av tunneln blir klar.

Men innan dess väntar resultatet av den alltmer tillspetsade maktkampen i Bräcke.

Om ni skulle förlora den egna majoriteten, vilket eller vilka partier vill ni då samarbeta med för att kunna fortsätta att styra kommunen?

– Innan vi fick egen majoritet samarbetade vi med Vänsterpartiet, men i dag har vi inga trevare ute. Vi har dörren öppen och inväntar valutgången, säger Sven-Åke Draxten.

Om du får en extra miljon, på vad lägger du dessa pengar?

– Eftersom det är ett engångsbelopp lägger jag miljonen på skidtunneln i Gällö. Vi bygger en fin entré.

---

På måndag kväll, 18.00, hålls en livesänd valdebatt på OP.se, där Bräckes politiker deltar. Läs mer här.