Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hård kritik mot kommunledningen

Turbulensen kring socialtjänsten i Ragunda leder nu till hård kritik mot kommunledningen. Både den tidigare och den nuvarande ledningen anklagas för att ha nonchalerat problemen som påtalats under flera års tid.

– Det är skrämmande att man låtit det gå så här långt. Man har undanhållit fakta och stoppat problemen under mattan. Det har lett till att folk mått dåligt och att vi fått en helt oacceptabel personalomsättning. Det här får inte fortgå. Nu måste ansvar utkrävas, säger oppositionspolitikern Bo Bergström (AfR).

Hans kritik riktar sig både mot den nu sittande kommunledningen med kommunalrådet Terese Bengard (S) och kommunchefen Gun Fahlander i spetsen och den tidigare ledningen med dåvarande kommunalrådet Elisabeth Yngström (S) och dåvarande kommunchefen Anders Andersson.

Bo Bergström anser att ingen i ansvarig ställning brytt sig om den kritik som under åren framförts och därför inte vidtagit nödvändiga åtgärder.

– Det har visats en anmärkningsvärd flathet där makt och ideologi fått gå i första rummet. Den extremt höga personalomsättningen vid ifo-avdelningen, där 30-talet personer sagt upp sig under åren, talar sitt tydliga språk. Men det är en verklighet som kommunledningen inte vill kännas vid, säger han.

Brev som ÖP tagit del av visar att anställda vid ifo-avdelningen redan till tidigare kommunledningen slog larm om att personalen mådde så dåligt under ifo-chefens ledning att flera valde att sluta sin anställning.

2005, alltså ett år efter att Ulla Persson-Titelman tillträtt som ifo-chef i Ragunda, skrev anställda vid socialförvaltningen i Norrköpings kommun, där hon tidigare varit chef, ett brev till kommunledningen i Ragunda.

I det brevet, som ÖP också tagit del av, beskrevs arbetsmiljöproblemen på ett i det närmaste identiskt sätt som ifo-personalen i Ragunda beskrivit situationen.

Vi kan så väl känna igen oss i den beskrivning vi fått från berörd personalgrupp på socialtjänsten i Ragunda och hoppas att vi med denna skrivelse kan bidra till en större förståelse från arbetsgivare och fack, avslutade socialsekreterarna i Norrköping sitt brev.

– Varför diariefördes inte detta brev som borde lett till omedelbara åtgärder, undrade Bo Bergström vid onsdagens fullmäktigemöte i Hammarstrand.

Frågan ställdes till Elisabeth Yngström, men svaret uteblev. Det utlovades till ett senare tillfälle.

– Larmen och varningssignalerna har varit många. De fakta jag tagit fram i det här ärendet borde mer än väl räcka för ett skadeståndskrav mot kommunen från den personal som drabbats av att kommunledningarna inte tagit sitt ansvar och agerat, säger i dag Bo Bergström.

Att problematiken vid ifo-avdelningen i Ragunda är en het potatis framkom med all tydlighet under fullmäktigemötet.

Anita Dorn (AfR) gick längst i sin kritik och krävde att den kritiserade ifo-chefen helt enkelt skulle avskedas.

– Här ska vi inte diskutera personerna utan enbart verksamheten, påpekade fullmäktiges ordförande Anders Frimert (S).

Frågan om socialtjänsten var inget beslutsärende utan ledde endast till en diskussion vid fullmäktigemötet

Som ÖP tidigare berättat har Ulla Persson-Titelman hittills inte velat kommentera den kritik hon utsatts för, men kommer inför kommunstyrelsen i Ragunda att ge sina synpunkter vid dess sammanträde i början av november.