Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hård kritik mot Ragundas ekonomi

Ragundas ekonomi är att likna vid Ebberöds bank. Den hårda kritiken riktar i dag Bo Bergström, ekonomisk talesman i Allians för Ragunda, mot kommunens politiska ledning och dess budgetarbete.

Han gör det utifrån det budgetförslag som den socialdemokratiska majoriteten i kommunen lade fram tidigare i veckan och som Centern, Allians för Ragunda och Vänsterpartiet reserverade sig emot.

– Man har ingen kontroll över den ekonomiska situationen. Det bevisar än en gång att man inte klarar av det man tagit på sig. Ideologin går före nödvändiga åtgärder, anser Bo Bergström.

På flera punkter riktar han kritik mot det nya budgetförslaget som för verksamheterna bygger på oförändrade ramar jämfört med årets budget.

– Trots att det kommer att behövas omfattande strukturella åtgärder för att få ordning på kommunens ekonomi tar man inga sådana initiativ. Dessutom relaterar man hela tiden till årets budget, trots att det faktiska utfallet för årets verksamhet visar att kostnaderna blivit betydligt högre. Enheternas äskanden ligger drygt 10 miljoner kronor över den tilldelade ramen i nästa års budget, påpekar Bo Bergström.

Han anser också att kommunledningen skulle ha påbörjat sitt budgetarbete långt tidigare med tanke på den ansträngda ekonomin.

– Man borde ha börjat redan i maj, men som vanligt blir det fem i tolv.

Enligt kommunalrådet Terese Bengard (S) förbereder den socialdemokratiska majoritetsgruppen nu ett konkret förslag på åtgärder.

– I början av nästa år kommer vi att presentera ett konkret helhetspaket på nödvändiga åtgärder. Vi har redan pekat ut områden som vi ska titta på extra noga. Det är vård och omsorg samt den tekniska verksamheten, säger hon.

• Varför har inte detta åtgärdspaket lagts tidigare?

– Först måste vi skaffa oss en bra bild av läget så vi inte famlar i blindo när vi ska föreslå åtgärder. Ett sådant arbete tar tyvärr tid. Men vi har ändå redan gjort vissa nödvändiga förändringar inom vård och omsorg, bland annat samordning av LSS-verksamheten, svarar Terese Bengard.

30 november ska kommunfullmäktige i Ragunda besluta om nästa års budget.