Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Härdalsbördig riksdagsman på besök

Kristdemokraten Lars-Axel Nordell, uppvuxen i Lillhärdal, besökte i går näringsliv och partiets lokalavdelning i Härjedalen.
Nordell finns sedan årsskiftet med i riksdagen.

Lars-Axel Nordell berättade under sitt härjedalsbesök om den första tiden i riksdagen och beskrev ett antal aktuella frågor som också har betydelse för inlandet. Han konstaterade även att det är 100 år sedan det fanns en härdaling i riksdagen.

– Det var kyrkoherde S J Enander, även kallad Salixkungen, som var riksdagsledamot mellan 1902 och 1908. Salixkungen kallades han för sin forskning och kartläggning av videväxter, berättar Nordell som är övertygad om att Enander hade varit Kristdemokrat om han levt i dag.

– Ser man till de frågor som Enander brann för kan jag inte tänka mig något annat, sa Lars-Axel Nordell.

– I riksdagen tog Enander strid för tre viktiga frågor med en tydlig Kristdemokratisk profil.

på de små skogsägarnas sida där många, genom det så kallade baggböleriet, förlorat stora ägor till skogsbolagen. Han kämpade mot rusdryckerna och dess allvarliga hälsokonsekvenser och han låg i som en rem för etableringen av Inlandsbanan och dess sträckning genom Härjedalen.

– Att Inlandsbanan fortfarande lever kan tillskrivas Kristdemokraternas Mats Odell som under sin tid som kommunikationsminister räddade den då nedläggningshotade banan, säger Lars-Axel Nordell som nu tänker fortsätta kampen för att Inlandsbanan ska leva från sin plats som ersättare i trafikutskottet.

Nordell rälsbuss till Östersund tillsammans med Inlandsbanans vd Ulf Eliasson. I Östersund kommer han sedan att delta i Kristdemokraternas distriktsstämma.