Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Härdalsyran från en veteranbil

Strax innan sju har veteranfordonen skockats på parkeringen utanför Folkets hus. Följ med på en tur med en Pontiac Ventura från 1960.

Annons

Det är Härjulf cruisers från Lillhärdal som anordnar cruisingen. Ove Salomonsson överblickar parkeringen, där barnfamiljer, barn, ungdomar, lite äldre personer, inbitna veteranbilsentusiaster och hobbyåkare, samlats.

– Det var uppemot 80 deltagande bilar ett år, men i dag verkar det också bli ganska mycket deltagare, säger Ove.

Han berättar att idén till cruisingen i Lillhärdal fick han genom att åka på en massa cruisingar ute i landet. Varför inte ordna en liknande i samband med Härdalsyran (som för övrigt firar 20-årsjubileum i år)?

– Vi ordnar det här lite för att leka, men också för att det är socialt och man träffar mycket folk, säger Ove.

TH tar plats i en vacker Pontiac Ventura från 1960 i någon ljusblåaktig nyans. Kör bilen gör Kent Persson, bredvid sitter sambon Gun-Lis Bergman. Barnbarnen Elin och Ida Olsson tar plats i bilen under förtjusta tillrop.

– Det är roligast när man kör fort, säger Elin, och lillasyster Ida instämmer.

Vi åker förbi några barn som skriker Burna, burna, burna! Att ställa sig på gasen samt bränna lite däck är populärt i veteranbilskulturen.

– Burna sa barna! utbrister Elin Olsson

Bilen framför ägnar sig åt den populära sysselsättningen, och rökridåerna ligger täta framför oss. En väldigt stor folkmassa står utspridd längs med gatorna, och de kan rösta på den veteranbil de tycker är finast.

Vi åker sammanlagt 5-6 varv runt kärnan av Lillhärdal, sammanlagt tar det strax under en och en halv timme. Vid andra varvet har TH:s utsända fått smak för veteranbilslivet, med stereon på hög volym, och vinden som blåser genom håret. Längs med vägkanten finns det en scen, där ett coverband sjunger populära sånger för bilburna, som "Proud Mary" och "Great balls of fire". Många av deltagarna har fina 60-talsinspirerade kläder på sig.

När turen är avslutad korades första, andra och tredjepristagare i veteranbilstävlingen. Förra året vann bilen som TH:s reporter fick åka i, det här årets vinnare blev Roland Herrin från Lillhärdal, i en Cheva -58.

– Jag har vunnit tidigare år också, men inte med den här bilen, säger den nöjda vinnaren.

Efter att ha minglat, åkt veteranbil, och trivts i folksamlingen, gav sig tillresta, hemvändare och ortsbor till yranområdet, där det bjöds på tivoli och musik av bland annat Torgny "Kingen" Karlsson till på småtimmarna. Härdalsyran fortsatte på lördagen.