Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hårdare regler för resa till Norge

Från 1 maj inför Norge nya regler för införsel av hundar. De nya regler gör att det blir dyrare och krångligare för djurägare att åka mellan Sverige och Norge.

Norge inför samma regler för hundar från Sverige som från övriga EU. Hundarna ska vara id-märkta och ha eget pass. Hundar ska också vara avmaskade mot dvärgbandmask hos veterinär och behandlingen ska vara dokumenterad i hundpasset. Tidigare kunde hundägaren göra det själv och fylla i ett intyg.

– Från 1 maj ska en veterinär utföra avmaskningen eller se på när ägaren ger hunden medicinen. Den här ökade medicineringen kommer naturligtvis att öka motståndskraften hos dvärgbandmasken mot avmaskningsmedel, men ska vi till Norge är det detta som gäller, säger Helen Forsgren, djursjukskötare hos Distriktsveterinärerna i Hede. 

Trots att dvärgbandmasken hittats i Sverige kan man fortsätta att äta bär, svamp och grönsaker.

Risken att smittas via dessa livsmedel bedöms som ytterst liten, uppger Smittskyddsinstitutet. 

– Vi hoppas att alla som ska resa med djur tar sitt ansvar och följer reglerna. Bestämmelserna är stränga eftersom djur kan bära med sig smittan och parasiter som är farliga både för människor och djur. Norge har en unikt god djurhälsa och den vill vi gärna ha framöver också, säger Solfrid Åmdal, vid norska Mattilsynet.