Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hårdare samhälle ökar ohälsan

Vi lever i ett allt hårdare samhälle. Kraven ökar från att barn börjar sin skolgång till dess tonårstillvaron övergår i vuxenliv. I arbetslivet blir det ännu tuffare. Mjuka värden röner allt mindre uppskattning av samhällets maktelit. De som inte pallar för trycket hamnar utanför och mår psykiskt illa.

Annons

Slutsatsen går dra utifrån Socialstyrelsens färska Folkhälsorapport 2009. Vår fysiska hälsa förbättras, medellivslängden ökar men ändå mår vi allt sämre. Speciellt unga lider i allt högre grad av psykisk ohälsa, visar rapporten.

Sverige distanserar sig allt längre från 1950- och 60-talets folkhem. Då slet våra föräldrar och mor- och farföräldrar fortfarande för överlevnad, men samhället var på något sätt mjukare i kanterna. Det fanns en sorts förnöjsamhet som vi i dag är oändligt långt ifrån.

Knappast var det bättre förr, men enklare. I dag börjar pryljakten, modestatusen, kompistrycket och de allmänna kraven tidigt. Barn och ungdomar matas ständigt med intryck och ingen vill falla utanför ramen.

för trycket och resultatet är enligt rapporten förfärande:

”Flera olika indikatorer pekar på att psykisk ohälsa är särskilt vanligt bland yngre kvinnor men att den ökar bland båda könen. Andelen självmordsförsök ökar kraftigt bland unga kvinnor och allt fler unga vårdas på sjukhus för depression eller ångest och för alkoholförgiftning. Under sista åren har dödligheten bland unga män ökat något till följd av en liten ökning i flera dödsorsaker, nämligen skador, alkoholrelaterade dödsorsaker och möjligen även självmord”, skriver Socialstyrelsen.

på de här samhällsproblemen är värd ett Nobelpris, men tråkigt nog tycks vi flesta bara fortsätta bära skygglappar och rusa vidare i ekorrhjulet.

Inte blir det bättre av rådande lågkonjunktur och som påverkar i negativ mening, tror Socialstyrelsen vid jämförelsen med förra rapporten från 2005.

Vi röker mindre och utvecklingen bland antalet överviktiga barn tycks äntligen plana ut efter nästan trettio års kurva åt fel håll.

Fler överlever också svårare åkommor som hjärtinfarkt och stroke, vilket naturligtvis kan hänföras till bättre behandlingsmetoder.

grundligt till väga. För den som vill gå i närkamp med svenska folkets levnadsstatus finns mycket att hämta. Hela 450 sidor folkhälsa kan laddas ner gratis på nätet.