Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hårdare tag mot barnsexturister

Två i Thailand och en i Kambodja. På mindre än en vecka har tre svenskar gripits utomlands misstänkta för sexuella övergrepp mot barn. En ny satsning från svenska polisen har gett snabbt resultat.

– Detta är en tydlig signal om att det är dags att glömma känslan av att man kommer till en fristad när man reser i Sydostasien, säger Anders Ahlqvist på Rikskriminalens IT-brottssektion till TT.

en vecka sedan greps en man i Kambodja, misstänkt för övergrepp mot barn. Under natten till tisdagen greps ytterligare två svenska män i Pattaya i Thailand, för liknande brott. Vid den insatsen hade polisen bidragit med underrättelseuppgifter och hade två representanter på plats.

Gripandena är ett resultat av en särskild satsning hos Rikskriminalpolisen, som har siktet inställt på svenskar som begår barnsexbrott i utlandet.

Fyra personer vid IT-brottssektionen arbetar särskilt med frågan. Arbetet görs inom ramen för regeringens satsning mot människohandel.

– Det handlar väldigt mycket om samarbete med de lokala polismyndigheterna i målländerna, vi ska biträda dem så att de kan bedriva effektiv brottsbekämpning, säger Anders Ahlqvist.

som greps i Thailand var kända av polisen.

– De har funnits med i tips som vi har fått om utnyttjande av barn en ganska lång tid, och i och med den här satsningen har vi fått möjlighet att följa upp dem, säger kriminalinspektör Ann-Charlott Wennström, som själv var med när männen greps.

Sexuellt utnyttjande av barn kan ge fängelse i Thailand, men vilken straffskala som skulle kunna bli aktuell för de två männen är svårt att svara på.

gamla barnen är, hur brottet ser ut, vad man kommer fram till i slutändan. Det är inte lätt att jämföra med Sverige, säger Wennström.

På organisationen Ecpat Sverige, som arbetar med att förebygga och stoppa barnsexhandel, ser man positivt på gripandena.

– Vi vill gärna se detta som trendbrott – efter 13 års väntan och idogt verkande för att det ska ske något på svensk planhalva. Det är inte en dag för tidigt, säger generalsekreteraren Helena Karlén.

har bara en handfull svenskar dömts för barnsexbrott utomlands. Men en rapport från Stockholms universitet bedömer att svenskar gör 4 000–5 000 sexköp utomlands varje år av barn som är under 18 år.

sänder gripandena signaler till andra svenska resenärer att detta betraktas som brott och att det är lönt att anmäla om man ser något man misstänker kan vara ett sexualbrott mot en minderårig, säger Helena Karlén. (TT)

från 2008 som Christian Diesen och Eva Diesen på Juridiska institutionen vid Stockholms universitet har gjort, räknar man med att svenskar gör 4 000–5 000 sexköp utomlands varje år av barn som är under 18 år.

en svensk man i 60-årsåld-ern i Kambodja, misstänkt för övergrepp mot en 12-årig pojke.

en då 66-årig man för sexuellt umgänge med barn och försök till sexuellt umgänge med barn. Han dömdes till tre månaders fängelse samt skadestånd till offret på 100 000 kronor.

Källa: Ecpat