Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hårdrockskocken satsar på vinst i tv

Hemma lagar han gärna fläskpannkaka men på nya krogen satsar han på prestigefyllda White Guide.
På tv satsar han på vinst.

Svarta jeans, svart tröja, svart vägg. "Hårdrockskocken" Jonas Dahlbom smälter in i inredningen. Han sitter avslappnat i soffan med en kaffekopp i handen. Ingen vit kockmössa, ingen vit kockjacka, ingen kockkniv i handen. Trots att restaurangen öppnar för gäster om några timmar.

– Nu för tiden står jag inte så mycket i köket. Inte nu i alla fall när det är så lugnt, det blir mer under säsongen, säger Jonas Dahlbom.

I januari är det åtta år sedan börderna Jonas och Anders Dahlbom öppnade Dahlbom På Torget i Åre. Några månader tidigare hade de blivit erbjudna att öppna en restaurang i Åre. Vid tillfället drev de Trädgårn tillsammans i Göteborg, men när erbjudandet kom att flytta till Åre och skapa något nytt tackade de ja.

– Vi åkte hit på sommaren och tittade på gropen på torget som var då. Vi kollade in byn och det kändes väl nice. Brorsan hade jobbat säsong här en gång och själv hade jag väl varit här på någon after ski, men annars hade jag inget förhållande till Åre. Men vi hade chansen att öppna något helt eget i helt nya lokaler så vi flyttade hit.

Med fruar och barn i släptåg gick brödernas flyttlass från västkusten till norrlands inland. Dahlbom På Torget öppnade i lagom tid till invigningen av VM 2007 och sedan har det rullat på. Nu, några år senare, har äldre brorsan Dahlbom flyttat tillbaka till Göteborg. Men Jonas är kvar i byn, och representerar nu Åre och Jämtland när en ny omgång kockar tävlar i TV4:s "Kockarnas kamp".

– Jag har sett de tidigare säsongerna och suttit och tänkt på hur jag själv skulle göra i de olika tävlingarna. Så när de ringde och frågade om jag ville vara med tackade jag ja. Så klart att jag gjorde det.

Två av åtta avsnitt är sända och än så länge har det gått bra för "hårdrockskocken" från Åre. Han vann i pannkaksstekning och lyckades ta medalj i en grupptävling. Jonas Dahlbom, som aldrig ansett sig vara en tävlingsmänniska, har fått omvärdera sig själv.

– Jag känner mig inte som en tävlingsmänniska, men helt uppenbart är jag det. Det är ett skönt gäng som är med och vi har trevliga middagar och dricker lite vin och så, men när vi går in i den där ladan, då kommer tigerblicken och vi blir alla små jävlar.

Hur det går kan han så klart inte avslöja. De två kockar som lyckats sämst i avgörande tävlingar får mötas i en såsduell, den som gör den sämsta såsen åker ur programmet. Så frågan är så klart hur duktig han är på att göra sås.

– Haha, ja vi får väl se. Men jo, jag är bra på att göra sås.

Programmet spelades in i början av sommaren. För Jonas Dahlbom innebär tv-deltagandet på bästa sändningstid att han blir uppmärksammad på byn.

– Jag var på Werséns och åt middag häromdagen och då kom många pannkaksfrågor, det hade jag inte riktigt räknat med.

Annars är fokus inställt på andra saker. I januari tävlar han i kock-VM som coach åt Tommy Myllymäki. Dessutom tar han över köket hos grannen Ölbaren, en krog som vunnit utmärkelser hos prestigefyllda White Guide.

– Vi siktar stort, och siktar kanske ännu högre än så, säger han.

När Dahlbom På Torget är lite medvetet stökigt är det meningen att Ölbaren ska vara lite stramare. Någon meny är inte klar, men Jonas Dahlbom har några idéer klara i huvudet. Men så är det också några månader kvar tills säsongen drar i gång. På hemmaplan har han barnen på 11 och 13 och där snurrar middagsmenyn runt på fyra rätter.

– Fläskpannkaka blir det mycket av, det gillar jag. Och korv, det äter vi mycket av hemma.