Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Härjeåns köper HMAB-fabriken

Nätbolaget Härjeåns köper HMAB-fabriken. Det beslutet togs under fredagen vid företagets bolagsstämma.
– Det utvecklar vårt samarbete och är ett första steg mot bygget av ett kraftvärmeverk i Sveg, säger Stefan Storholm, koncernchef för Katternögruppen.

Fabriksdelen av Härjedalens miljöbränsle kommer att köpas upp av Härjeåns. I köpet ingår bland annat fabriksanläggningar och alla inventarier inom det så kallade fabriksområdet, även all produktionspersonal och administration övergår till Härjeåns. I år väntas också beslut om att bygga ett nytt kraftvärmeverk i anslutning till fabriken.

– Det finns en hel del samordningseffekter i framtiden, förklarar Sten-Olov Salomonsson, vd för Härjeåns Kraft.

De inblandade företagen är övertygade om att det är en bra affär att uppföra ett kraftvärmeverk i Sveg.

– Förstudier är gjorda och allting ligger klart för ett beslut redan i år, säger Seppo Tupeli, vd för HMAB.

Investeringen ska ge ny elproduktion inom Härjeåns eget elnät till ett konkurrenskraftigt pris. En effektivisering av HMAB-torkens energibalans ger en möjlighet och ersätter inköpt el med egen ångleverans till pelletsproduktionen.

– Torven är ett viktigt och förmånligt bränsle, torvtillgången i närheten av Sveg är nästan obegränsad, förklarar Seppo Tupeli som även räknar med att en mångsidig och effektiv torkanläggning ger möjligheter att utveckla biopellets.

När det gäller kapaciteten i anläggningen så går det att köra 280 000 ton per år genom torkanläggningen och nuvarande årsproduktion ligger på cirka 100 000 ton.

Även kommunalrådet Gunilla Zetterström-Bäcke (S) ser positivt på affären mellan de olika aktörerna.

– Det säkerställer nuvarande arbetsplatser och ger även nya när kraftvärmeverket är färdigt. Under uppbyggnadstiden kommer det givetvis också att ge en positiv inverkan på arbetsmarknaden, säger Gunilla Zetterström-Bäcke.

Den totala investeringen i kraftvärmeverket beräknas till mellan 300 och 350 miljoner kronor.