Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Härjeåns köper HMAB-fabriken

Nätbolaget Härjeåns köper HMAB-fabriken. Det beslutet togs under fredagen vid företagets bolagsstämma.
– Det utvecklar vårt samarbete och är ett första steg mot bygget av ett kraftvärmeverk i Sveg, säger Stefan Storholm, koncernchef för Katternögruppen.

Annons

Fabriksdelen av Härjedalens miljöbränsle kommer att köpas upp av Härjeåns. I köpet ingår bland annat fabriksanläggningar och alla inventarier inom det så kallade fabriksområdet, även all produktionspersonal och administration övergår till Härjeåns. I år väntas också beslut om att bygga ett nytt kraftvärmeverk i anslutning till fabriken.

– Det finns en hel del samordningseffekter i framtiden, förklarar Sten-Olov Salomonsson, vd för Härjeåns Kraft.

De inblandade företagen är övertygade om att det är en bra affär att uppföra ett kraftvärmeverk i Sveg.

– Förstudier är gjorda och allting ligger klart för ett beslut redan i år, säger Seppo Tupeli, vd för HMAB.

Investeringen ska ge ny elproduktion inom Härjeåns eget elnät till ett konkurrenskraftigt pris. En effektivisering av HMAB-torkens energibalans ger en möjlighet och ersätter inköpt el med egen ångleverans till pelletsproduktionen.

– Torven är ett viktigt och förmånligt bränsle, torvtillgången i närheten av Sveg är nästan obegränsad, förklarar Seppo Tupeli som även räknar med att en mångsidig och effektiv torkanläggning ger möjligheter att utveckla biopellets.

När det gäller kapaciteten i anläggningen så går det att köra 280 000 ton per år genom torkanläggningen och nuvarande årsproduktion ligger på cirka 100 000 ton.

Även kommunalrådet Gunilla Zetterström-Bäcke (S) ser positivt på affären mellan de olika aktörerna.

– Det säkerställer nuvarande arbetsplatser och ger även nya när kraftvärmeverket är färdigt. Under uppbyggnadstiden kommer det givetvis också att ge en positiv inverkan på arbetsmarknaden, säger Gunilla Zetterström-Bäcke.

Den totala investeringen i kraftvärmeverket beräknas till mellan 300 och 350 miljoner kronor.