Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Härjedalen har band söderut i regionfrågan

Nätverket Framtid för Jämtland har gett ut några häften i regionfrågan med ett politiskt budskap och mål samt flitigt debatterande.

Som grund för sina påståenden påstår Nätverket att Jämtland och Härjedalen historiskt sett har haft en mellanställning och varit fristående sedan tusen år gentemot Sverige och Norge. Landstinget påstås ha rötterna ned i Jamtamot och en nära tusenårig historia.

Vilka fantasier. Härjedalen var ett helnorskt landskap fram till att det 1645 erövrades av Sverige. Vår domkyrka fanns i Nidaros, Trondheim.

Landskapet Jämtland hade enligt grundforskningen, bland annat Edw Bull, svenskt ursprung, eller tillhörighet, när det kristnades, för det skattade till Uppsala domkyrka. På 1100-talet erövrades Jämtland av norske kungen Sverre och var norskt i 500 år. Kungen i Sverige tog över administrationen efter freden i Brömsebro 1645.

Länets och landstingets nära tusenåriga historia. Löjligt, Jämtland och Härjedalen föstes ihop till Jämtlands län från Västernorrlands län cirka 1814 efter förlusten av Finland. Det tusenåriga självstyret har blivit knappt 200 år som län. Landskapen har sedan 1645 styrts av svenska kungar och har aldrig varit självständiga.

Nätverket Framtid för Jämtland har skapat en flummig saga och till sina mål anpassad historiebeskrivning. Den okunskapen eller lögnen gör att tilltron till Nätverkets grund helt försvinner. Det har därigenom även förstört grunden för dess förslag att skapa en kommun av Jämtlands län och tillika region. Förslaget har heller inte konkret visat varför det är bättre än till exempel en mittregion. Finns det särintressen?

Det är inte konstigt att Sten Rentzhog, en av undertecknarna i nätverket, inte kan vår historia. Han sysslar sedan många år med historieförfalskning i Jämtland och Härjedalen genom att flytta fram samernas ankomst och närvaro i länet, trots vår dom. Som stöd för sin kunskap anger han att det inte finns några spår efter dem före 1560 respektive 1650.

Härjedalingarnas slutsats i regionfrågan är, att vi inte rakt av hör ihop med Jämtland, ty vi har bland annat det närmaste regionsjukhuset i Uppsala.

Lars Hermansson (SD)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel