Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Härjedalen laddade för storm

I Härjedalens höjs beredskapen inför den storm som väntas blåsa in västerifrån under natten.

– Vi har vidtagit en del åtgärder, säger Inger Lagerqvist, kommunchef.

Det väntas kraftiga vindar över Härjedalen och Jämtland med start i kväll. Det är ovädret Hilde som blåser in västerifrån och främst är det norra Jämtlandsfjällen och södra Lappland som drabbas. Där har SMHI utfärdat en klass 2 varning, vilket innebär fara för allmänheten och stora materiella skador. I Härjedalsfjällen är en klass 1 varning utfärdad. Här väntas ett väder som innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.

– Man vet aldrig, oväder är inte så lätta att förutse, säger Staffan Edler, försvarsdirektör på länsstyrelsen.

Under dagen och även i går har han haft möte med fjällkommunerna, räddningstjänsten och kraftbolag i länet.

– Vi avråder folk från att ge sig ut på vägarna och köra bil och se till att ha en radio med batterier i hemma så att man kan ta del av information om vad som händer. Det är också bra att ha ljus att tända. Vi har fått information om att ovädret kulminerar någon gång mellan tolv i natt och tre, fyra-tiden i morgon bitti, säger Staffan Edler.

I Härjedalen har kraftbolaget Härjeåns lagt folk i beredskap, både montörer och huggare, ifall det skulle blåsa ner träd på ledningarna och orsaka elavbrott, det meddelar kundtjänsten. Kommunen har också vidtagit åtgärder när det gäller hemtjänstpersonal och gatu- och va-avdelningen.

– De förbereder sig om det skulle bli stora vattenflöden i samband med mycket regn och snö, säger Inger Lagerqvist, kommunchef, som suttit i möte med länsstyrelsen under lördagen.

– Och hemtjänsten har fått instruktioner om att inte åka ut ifall det inte är absolut nödvändigt. Då ska de vara två, se till att det är fulltankat i bilen, att de har ficklampa och varma kläder så att de klarar sig om de skulle fastna i ovädret. Vi kan också ta hjälp av räddningstjänstens bandvagnar om vi måste, säger hon.

I morgon förmiddag har fjällkommunerna ett nytt möte med länsstyrelsen för att stämma av läget när ovädret väl blåst förbi.