Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Härjedalen ska styras av tre partier

Socialdemokraterna får med sig Vänsterpartiet och Vox Humana när Härjedalens ska styras den kommande mandatperioden. Tillsammans har de majoritet i kommunledningsutskottet och kommunstyrelsen men inte i fullmäktige.

På tisdagsmorgonen presenterades den gemensamma valplattform som S, V och VH kommit överens om. På plats fanns toppnamnen i de tre partierna, Gunilla Zetterström-Bäcke, Helena Larsson och Pelle Persson.

– Vi är överens om den politiska plattformen i vilken vi har fem prioriterade områden, berättar Zetterström-Bäcke.

Vänsterpartiets Helena Larsson är också mycket nöjd med plattformen.

– Det finns en framtidstro och våra samtal mellan partierna har varit positiva, säger Helena Larsson.

Vox Humana, som under partiets historia alltid funnits på oppositionssidan, har också stora förhoppningar.

– Vi har fått gehör för vår politik och jag tror på ett bra samarbete under mandatperioden. Nu gäller det bara att genomföra punkterna som finns i plattformen. Sådana har ju tagits fram tidigare och i ärlighetens namn så har det inte verkställts mycket under de senaste åtta åren, säger Pelle Persson.

De fem prioriterade områden som finns i den gemensamma plattformen är jobb och företagande, utbildning, social omsorg, infrastruktur och kommunikation samt kultur och fritid. Under dessa områden finns sedan 24 punkter som ska betas av.

Hur fördelar ni ordförandeposterna och platser i kommunstyrelse samt kommunledningsutskottet?

– Det som vi är överens om är att ordförande och vice ordförande i kommunstyrelsen blir socialdemokrater, i övrigt så måste valberedningen få göra sitt arbete. Valberedning och presidium väljs 5 november och sedan tillsätts de olika platserna i samband med fullmäktige 26 november, säger Gunilla Zetterström-Bäcke.

– Vem som får vilken plats är inte så intressant, huvudsaken är att plattformen genomförs, förklarar Pelle Persson.