Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Härjedalen, skolbäst i länet

Enligt Lärarförbundets ranking är Härjedalen bästa skolkommunen i länet. Härjedalen ligger visserligen bara på plats 65 i landet men även där har kommunen klivit upp 34 placeringar sedan 2013 års resultat.

Förra året var Härjedalen tvåa i länet men nu har Östersund, som toppade då, passerats. Noterbart är att Härjedalen klättrat i ranking under den tid som Gunnel Weinz var skolchef. Weinz fick sluta sin anställning i våras då kommunledningen inte hade förtroende för henne trots goda resultat i medarbetarundersökningar och nu även i Lärarförbundets skolranking.

– Gunnel gjorde ett bra jobb men det är inte alltid kemin stämmer, säger Leif Nilsson (S), ordförande i nämnden för bildning, fritid och kultur, som tror att kommunens nya skolchef Carina Nilsson har alla förutsättningar att lyfta resultatet ytterligare.

– Jag tycker att kommunen som helhet har gjort en rejäl satsning på skolan och det är ett bra betyg att Lärarförbundets representanter också tycker så, säger Leif Nilsson.

Rankingen baseras på fjorton kriterier, några av dessa mätpunkter är resurser till undervisningen, andel utbildade lärare, lärartäthet, andel elever som är godkända i alla ämnen i åk 9, andel elever som fullföljer gymnasieutbildningen inom fyra år samt andel elever som uppnår grundläggande behörighet för högskolestudier.

– Placeringen är ett bevis på att lärarna i kommunen gör ett bra jobb och att kommunen förstår vikten av en bra skola, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

Öviga länskommuners placering i rankingen är Krokom 81, Östersund 100, Strömsund 108, Berg 150, Åre 153, Bräcke 169 och Ragunda 272.