Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ingenting mot att sociala får mer pengar"

/

– Vi har ingenting mot att sociala får en utökad budget. Men beslutet som togs i fullmäktige handlade inte om det, säger Conny Persson (S) som fått kritik för att inte stötta det beslut där sociala beviljades 6,4 miljoner kronor i efterskott.

Annons

Under onsdagens fullmäktigesammanträde steg två av socialdemokraternas yngsta och mest engagerade ledamöter, Conny Persson och Lars Gunnar Nordlander, av under pågående sammanträde eftersom de inte kunde stå bakom det beslut deras parti tog.

– Vi har hela tiden sagt att det inte ska göras någon efterhandskonstruktion genom att i efterskott ge sociala lov att dra över budget för 2008. Att en majoritet väljer att ändra sig med motiveringen att det behövs för att revisorerna ska kunna bevilja ansvarsfrihet för nämnden tycker jag är bedrövligt, jag förstår att det skapar politikerförakt, säger Conny Persson.

– Beslutet att bevilja sociala har inget att göra med vilka pengar som de behöver. Det är ett tilläggsanslag för 2008, ett år som redan har gått. Kommunen har ändå fått betala.

Conny Persson anser att det krävs en ordentlig genomgång från grunden av socialnämndens verksamhetsområde. Frågor som vad vården kostar, vilken kvalitet den ska hålla är något som han efterlyser.

– Jag skulle vilja att fullmäktige sätter tydliga mål gentemot socialnämnden. Sedan skulle socialnämnden skaffa sig verktyg för att översätta dessa till verksamhet för budgetering och uppföljning av måluppfyllelse.

– Att istället sätta igång med ett besparingspaket för att dra in 60 tjänster kan få katastrofala följder, vi kommer ju inte ha en aning om var vi hamnar kvalitetsmässigt, vi kommer inte ens veta om vi uppfyller lagkraven, menar Persson som anser att kommunens ledning ska göra allt den kan för att rädda så många som möjligt i arbete i dessa kristider.

– Därför gjorde jag som jag gjorde igår. Manövern att ge lov att överskrida budget i efterskott löser inte ett skit inom sociala. Snarare tvärtom eftersom den tar fokus från det verkliga problemet, säger Persson.

Mer läsning

Annons