Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen inte överens med Kommunal om nedskärningar

/
  • Nancy Fridh, ordförande i Kommunal Härjedalen, kommer att driva kommun­ens personalnedskärningsförslag till Arbetsmiljöverket.Foto: Stefan Persson

Följetongen om ­socialnämndens ekonomiska kris och deras försök att komma tillrätta med denna fortsätter. Nu slutar deras senaste besparingsförslag hos Arbetsmiljöverket.

Annons

Förhandlingarna mellan Härjedalens kommun och Kommunal, när det gäller att ta bort drygt 47 årsarbeten inom äldreomsorgen, är färdiga. Det parterna är överens om är att man är oense om möjligheten att ta bort tjänsterna.

– Reduceringarna innebär för stora risker för personalen och det råder stor osäkerhet på hur kommunen tänker säkerställa arbetsmiljön för den personal som blir kvar, säger Nancy Fridh som är ordförande för Kommunal i Härjedalen.

att de riskanalyser som gjorts på varje enhet visar att det finns stora risker för personalen men arbetsgivaren ser dessa som hanterbara. I analyserna har personalen uttryckt känslor av otillräcklighet och oro för att en redan tung arbetsmiljö ska bli tyngre.

– Man kan fråga sig vilken vårdkvalitet som man vill ha här i Härjedalen. Bland annat vill arbetsgivaren ta bort terapiverksamheten på Senioren i Sveg och på Mobacka i Lillhärdal men samtidigt ska samma verksamhet finnas kvar i Funäsdalen, Hede och Ytterhogdal. Det verkar ju märkligt att de vill ha olika kvalitet på sin verksamhet, säger Fridh.

som hon finner märkligt i förhandlingarna är att kommunen åter vill ta bort nattjänster.

– Det var man inne på för två år sedan men backade då eftersom man ansåg att riskerna var för stora. Nu görs bedömningen att det ska gå men verksamheten är fortfarande densamma, förklarar Nancy Fridh som tror att kommunen får svårt att spara pengar genom att göra besinningslösa neddragningar.

– Skulle förslaget genomföras fullt ut blir det troligen dyrare i slutänden bland annat genom ökad sjukfrånvaro, tror Fridh.

Kommunal kommer nu att driva ärendet vidare till Arbetsmiljöverket så att de får göra en bedömning. För drygt två år sedan genomfördes en rejäl besparing inom äldreomsorgen. Även då ville arbetsgivaren plocka bort 47 årsarbeten men fick nöja sig med 37 efter Arbetsmiljöverkets bedömning.

Mer läsning

Annons