Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långåspruten är ett säkert vårtecken

/
  • I år har stängt av området med staket då inte människor ska gå för nära vattenspruten. Bland annat finns risk att stenar följer med upp i luften.
  • Det årliga vattenskådespelet i Rändån har startat. Hur långe det pågår beror på hur intensiv vårfloden är. En del år pågår det två veckor och vissa år några dagar.
  • Vattenspruten väster om Långå är just nu högre än vad den varit på många år.

Det säkraste vårtecknet i Långå är när det börjar mullra i marken och vatten kastas högt till väders i Rändån väster om byn.

Annons

Nu är den åter igång, vattenspruten vid Rändån mellan kraftverket och Grundsjön. Ett skådespel som alltid lockar mycket folk under några veckor då vårfloden är som mest intensiv.

I år sprutas det högre och oftare än på många år. Ungefär var tionde minut skakar det i marken och väldiga vattenmassor skjuts mot himmelen.

– Det är alltid lika intressant att se fenomenet. Och jag tror att vattenkaskaden är nära 100 meter hög, sa en luttrad besökare när han tillammans med många andra stod och beundrade det som alla kallar Långåspruten.

Orsaken till vattenkaskaden är att Långå kraftverk tar emot vatten från Grundsjön genom en 17 kilometer lång tunnel. Strax innan kraftverket tar man in mer vatten genom ett lodrätt schakt från Rändån. Under vårfloden, när det forsar in extra mycket vatten genom schaktet, följer luft med ner. Till slut trycks luften tillbaka och skjuter upp en hög vattenpelare.

Annons