Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Madeleine debuterar med en bok på sydsamiska

/
  • Madeleine Renhuvud debuterar som författare när hon nu släpper en barnbok på sydsamiska. Boken handlar om en renkalv och Madeleine har både skrivit och illustrerat.
  • För de barn som kan läsa är boken en skatt. Den har fantasifulla rena bilder berättelserna är hämtade från vardagen ur en renkalvs perspektiv.

Årets samiska kulturdagar i Funäsdalen går i det samiska språkets tecken. I samband med det släpper Madeleine Renhuvud en barnbok på sydsamiska.

Annons

– Allt började med ett projektarbete på Lärarhögskolan. Jag har haft manus klart i fem år och nu känns det riktigt bra att ett förlag har gett ut boken, säger Madeleine Renhuvud.

Hon är 42 år och bor nu i Falun men är född, uppvuxen och hemmahörande i Mittådalens sameby. Arbetar som bild och textil lärare i grundskolan och är även illustratör för läromedel i samiska. Samt är lärare i sydsamiska för åtta elever i Dalarna.

– Intresset att lära sig språket har ökat och det är riktigt kul.

Madeleine Renhuvud har både skrivit och illustrerat boken som i tisdags kom från tryckeriet. Den första utgåvan är på sydsamiska men Madeleine tror och hoppas att den snart även ges ut på svenska. Under torsdagen var det boksläpp och premiärvisning av hennes verk.

– Det finns nästan inga sydsamiska barnböcker och redan har jag fått fin respons. Inte bara från Sverige utan framförallt från Norge då sydsamiskan är ett språk som går tvärs över de vanliga landsgränserna.

Hon har under åren försökt få ett flertal svenska förlag att trycka barnboken, men intresset har varit svalt. Men när ett norskt förlag fick se manuset nappade de direkt.

För Madeleine Renhuvud var det en självklarhet att hon skulle skriva om renskötseln när hon nu gör debut som barnboksförfattare.

I boken får läsaren följa renkalven Mavves första tid. En liten kalv som hittades ensam och övergiven på fjället.

– Kalven fanns på riktigt och vi hittade den ensam. Vi tog med den hem och den fick bo nere i pannrummet. Kalven skulle inte ha klarat sig ensam och vi matade den med nappflaska första tiden, berättar Madeleine Renhuvud.

Berättelsen i boken är från en renkalvs perspektiv där händelser från vardagen blandas med äventyr från gamla sägner och sagor. Detta blandat med Madeleines fantasi.

Annons