Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omtalat svartbygge på Vemdalsskalet till salu

För 9,9 miljoner kronor säljs ett lyxboende i bästa läge på Vemdalsskalet. Men ännu saknas giltigt bygglov på den väldiga stugan.

Annons

Efter det att ÖP tidigare berättat om direktören Rolf Gustafsons lyxbygge på Skalsterassen har ärendet blivit minst sagt omdebatterat.

Många, inklusive de närmaste grannarna, kallar det ett svartbygge då stugan blivit större, högre och fått en våning extra gentemot gällande bygglov.

Härjedalens kommun blev kontaktad av ena grannen då han tyckte bygget gick överstyr. Miljö - och byggnämnden försökte stoppa bygget redan 2007, bland annat med två olika vitesförelägganden, men utan framgång. Lyxkåken byggdes klart och har använts för uthyrning. Kommunen menar att huset måste åtgärdas men ärendet har blivit en seg juridisk process och det är ännu inte klart hur det blir med huset. Byggherren har fått tid på sig men senast 1 november ska kommunen ha besked. I värsta fall kan det bli frågan om att riva en våning.

Detta i samma veva som huset finns till salu hos en Stockholmsmäklare. Priset är nära 10 miljoner kronor.

– Vi har fått förfrågningar. Det finns alltid spekulanter på sådana här exklusiva objekt, säger mäklaren Mikael Säll.

För slantarna fås 10 rum varav 7 sovrum med en boarea på 384 kvm. Huset består av två lägenheter om 185 kvm respektive 145 kvm, därtill ett spa med relaxavdelning om 54 kvm med bland annat bastu och minipool i bottenvåningen. Huset omfattar 22 bäddar.

Bror Norberg, byggchef på kommunen, säger att det senaste budet för att få huset godkänt är att byggherren ansökt om planläggningstillstånd. Detta innebär att denna kan ansöka om ändring i gällande detaljplan som skulle innebära att lyxbygget blir godkänt. En ändring av detaljplanen kräver också att berörda grannarna inte har för stora invändningar.

Längre ner i samma område på Skalterassen är en sådan process i full gång. Detta sedan företaget Kind HB, med miljöåklagaren Christer B Jarlås som en av delägarna, byggde ett hus som fick en del av grannarna att gå i taket.

Även där menar kommunen att huset fick en våning för mycket. Den nya detaljplanen är ute på samråd och synpunkter har kommit in.

Förslaget går i korthet ut på att husen efter den berörda gatan får ha dubbla antalet lägenheter, från två till fyra, vindsvåningar får inredas samt att husen får byggas större än de 150 kvm som nuvarande plan godkänner.

– Vi motsätter oss förslaget. Husen får karaktären som hyreshus och med en fördubbling av antalet bäddar blir trafikbelastningen för hög då det redan i dag är alldeles för trångt när det gäller parkeringar och trafik efter gatan, säger Mats Andersson som äger ett av husen.

Mer läsning

Annons