Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolklasser följer modern Akka genom Sverige

/
  • Christina och Ted Hagelborg välkomnas till Sveg av flygplatschefen Per Lingensjö.

Skolklasser runt om i landet har nu möjlighet att via internet följa en modern variant av Nils Holgerssons resa på gåsryggen.

Annons

I tisdags landade Akka-One på flygplatsen i Sveg där ett etappmål, under en Sverigeresa i Nils Holgerssons spår, har förlagts. I Akka, ett lättviktsplan av modellen Eurocub, färdas Christina och Ted Hagelborg.

– Jag har varit pilot i 40 år och under lång tid har drömmen om att göra en sådan här "turistresa" funnits, förklarar Ted Hagelborg som flugit plan för många privata bolag såväl som för flygvapnet.

Paret Hagelborg beslutade sig för att förverkliga drömmen om en Sverigeresa då de skaffat sin Eurocub förra våren.

– Eurocub är ett plan som man ska flyga i vackert väder. I Skåne säger vi att det flyger med gåsafart och på gåsahöjd, förklarar Ted Hagelborg som tycker att den beskrivningen är mycket bra eftersom snittfarten ligger omkring 140 km/h vilket är måttligt för ett flygplan. Flyghöjden ligger mellan 150-300 meter.

– Man ser väldigt bra och det passar fint för under resans gång passar jag på att ta en hel del foton, förklarar Christina Hagelborg.

Något som paret Hagelborg fascineras av är Selma Lagerlöfs fantastiska beskrivning av hur det såg ut uppe på Akkas gåsrygg då Nils Holgersson var ute på sin fantastiska resa.

– Boken kom ut 1905 vilket är fem år innan första flygplanet flög i Sverige och det är imponerande hur väl hon har träffat rätt i hur landet ser ut uppifrån.

Något riktigt mål, mer än att de vill uppleva hur vackert Sverige är, hade inte paret Hagelborg med resan från början.

– Vi vet inte vart det här ledar men vi har fått ett otroligt genomslag och det är många skolklasser som följer oss på hemsida, blogg och facebook, berättar Christina Hagelborg som såg fram emot nästa anhalt på resan då paret skulle till Lagerlöfs hemstad Sunne.

Om det blir ytterligare resor att följa på hemsidan efter denna tvåveckorstripp kan Hagelborgs inte säga men de kommer i alla fall att behålla sin hemsida så att fler kan få uppleva den resa de genomför just nu.

– Jag skulle tro att vi låter materialet finnas kvar något år i alla fall, säger Ted Hagelborg.

Fakta: Resan kan följas på www.akkaone.se.

Annons