Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solenergi lyser upp ny utställning

/
  • Solen ger energi i massor och ser till att hålla stugan med ljus och ljud. Miq Bohlin kan konstatera att vindkraftverken borta i horisonten står stilla på årets varmaste dag på Nyvallen.
  • Inget är sig likt verkar björnen fundera där han står i stugan. Det är full aktivitet med hantverkare som bygger, röjer, drar kablar och möblerar om. Nästa helg invigs informationsstugan.
  • Örnen som håller att vakande öga i stugan är tillverkad av Danne Lööf.
  • Vad vore Sonfjället utan ett björnide? Naturligtvis finns ett sådant och blir säkert ett välbesökt ställe.Elva och Björn Kristofferson, tillhörde de som nu fått kollat in idet.Elva, 2 år, tyckte det kanske var lite väl spännande med Björn, 5 år, tog det lugnt.
  • Glada att det satsas ordentligt på Sonfjällets nationalpark är Mats Ericson och Margareta Kristoffersson.
– Det här blir rejält och bra, säger Margareta som tillsammans med familjen driver fäbodvallen uppe i Nyvallen.
  • Danne Lööf drog igång storsvetsen för att få bukt på ett gammalt kokkärl som skulle justeras.
  • Anton och Miq Bohlin fixar tekniken. En egenbyggd dator styr ljud och ljus. Via en pekskärm kan besökarna få all information om nationalparken. Allt går på 12 volt.
  • Danne Lööf har fullt upp att montera upp gamla föremål på väggarna.
  • Barnen har fått sitt eget smultronställe i nationalparken. Lisa Persson, Frösön, har byggt ett rovdjurstält där de unga får klämma och känna på delar av rovdjuren.

Med hjälp av solenergi kommer det att lysa och ljuda i stugan vid Sonfjället. Utställningen har fått en rejäl översyn och det mesta är nytt.

Annons

Som en del i firandet av nationalparkens 100-åriga historia kommer en ny utställning om Sonfjällets Nationalpark att invigas 4 juli. Utställningen inryms i den lilla informationsstugan på Nyvallens fäbod vid foten av Sonfjällets.

organiserat kaos i stugan. Lugnast hade möjligen den mäktiga kungsörn som hängde i taket då den slapp vara i vägen för sladdar, verktyg och andra mer eller mindre elektroniska prylar. Trots att det inte finns elledningar dragna till Nyvallen så ska det bli både ljus och ljud i stugan. Alla effekter snillrikt styrt av en dator. Rubbet går på 12 volt.

– Vi producerar en helt ny utställning där vi skapar ljud- och ljusmiljöer med hjälp av 12 voltutrustning som får sin strömförsörjning från solpaneler. De tekniska installationerna för ljud och ljus, med solen som energikälla är unikt och exempel på miljötänkande i utställningssammanhang. Det är samtidigt ett nytänkande när det gäller utställningar i miljöer där det saknas traditionell elförsörjning, säger Mats Ericson, Valbo, som tillsammans med frun Karin till stora delar utformat utställningen.

björnen, som har funnits på plats i flera år, får sällskap av en björn utanför stugan. Det blir en björn i form av en tredimensionell, ”klappvänlig” relief, i naturlig storlek, tillverkad i trä. En kungsörn, lavskrikor och kungsfåglar, alla i naturlig storlek och tillverkade i naturmaterial finns tillsammans med många andra intressanta utställningsdetaljer. Många av sakerna är tillverkade av Danne Lööf från Lit.

– Just nu är det lite körigt, men vi är garanterat klar till invigningen, säger Danne och sätter svetsen i ett gammalt kokkärl som ska monteras på väggen.

Miq och Anton Bohlin, Frösön och Trollhättan, ser till att ljud och ljud funkar som det ska via datorstyrning.

– Allt slås på automatiskt så fort folk kommer in i stugan. Besökarna kan sedan via pekskärmen få information om nationalparken.

Annons