Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sonfjället fyller jämnt och hyllas

Länets enda nationalpark firar 100 år. Sonfjällets nationalpark jubilerar under hela året med aktiviteter, föreläsningar och evenemang.

Annons

– Det är dags att göra fjället och nationalparken mera känt. Visst är det många som besöker fjället men för många har den unika parken blivit bortglömd.

Det sa Lisa Öberg från länsstyrelsen när hon den här veckan berättade och visade bilder från Sonfjällets nationalpark. Hon tillhör även de personer som tagit fram en bok om Sonfjället med anledning av 100 års firande. Boken är på tryckeriet och planeras vara klar om en månad.

När hon i Hedeviken berättade och visade bilder på ”sitt fjäll” var det fullt hus. Det var det även för en vecka sedan då Magnus Kristoffersson från länsstyrelsen föreläste om björn och björnspår. Sonfjället har av många blivit just björnens fjäll.

Enligt den björnspillningsinventering som gjordes för två år sedan ska det finnas minst 15 nallar lufsandes i området. Området räknas som ett av Europas björnrikaste områden. I parken och dess omedelbara närhet trivs björn, älg, lo, järv, bäver, utter, tjäder, orre och örn.

– Vi firar vår vackra hundraåring med jubileumsaktiviteter och föredrag under hela året, och det är kul att det kommer så mycket folk, säger Kathy Bäck vid studieförbundet Vuxenskolan som är med som medarrangör.

2009 firas även att den svenska Naturvården fyller 100 år. Förutom att de första nationalparkerna bildades så är det också 100 år sedan vi fick vår första naturskyddslag. De nio svenska nationalparker som bildades 1909 är också Europas första och Sonfjället i Härjedalen är en av dessa.

Ett 20-tal intresseorganisationer och myndigheter samverkar kring Naturens år 2009. Det är ideella organisationer, myndigheter och turistföretag. Naturskyddsföreningen, som också fyller 100 år i år, är en av de organisationer som är med i samverkan kring firandet av Naturens år.

Mer läsning

Annons