Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Start för utbyggnad av byanäten

/

Härjedalens kommun har beslutat att satsa och medverka vid utbyggnad av fibernät till hushåll och företag i kommunen.

Annons

– Kommunens satsning på byanäten är ett led i att stärka invånarnas möjligheter att kunna leva och verka i Härjedalen samt för företagen att ha möjlighet att utveckla sina verksamheter, säger Ingela Kälvedal informatör vid Härjedalens kommun.

Kommunen har beviljats stöd från Länsstyrelsen i Jämtland med medel från Jordbruksverket för bredbandsutbyggnad i tre orter, Hedeviken, Linsell och Ytterhogdal. Stöd söktes för åtta orter. Sammanlagt hade länsstyrelsen arton ansökningar från kommunerna i länet. 20 miljoner kronor fanns att fördela. Den totala kostnaden för samtliga sökta projekt uppgick till över sjuttio miljoner kronor.

Ansökningar för de övriga fem orterna i kommunen kommer att vara vilande hos länsstyrelsen tillsammans med andra sökta projekt från övriga kommuner i länet. Länsstyrelsen meddelar när ytterligare pengar finns och då kommer dessa att fördelas på de ansökningar som nu är vilande. Länsstyrelsen kan inte idag ge besked om när ytterligare medel finns att fördela.

Under augusti kommer alla berörda hushåll, inklusive fritidsboenden, samt företag att få ett utskick med information och en blankett för anmälan. Kostnaden för varje enskild fastighet är 9000 kronor. Kommunen påbörjar nu en upphandling av grävning och kabelarbeten och så fort upphandlingen är klar startar projekten. Samtliga tre områden ska vara klara under hösten 2014.

– Visionen i Härjedalen säger att här ska det finnas livskraft, äkthet och närhet. Attraktiva boendemiljöer, fritidsboenden samt en god digital infrastruktur för företag är en viktig del för att uppfylla kärnvärdena i Härjedalens vision, säger Ingela Kälvedal.

Mer läsning

Annons